Kadın istihdamını artırmak ve çalışan annelerin iş hayatından kopmaması için hükümet yeni bir adım attı. Bakıcı desteği ile çocuk sahibi kadınların iş hayatına entegrasyonu destekleniyor.

Avrupa Birliği (AB) ile ortak finanse edilen bu program çerçevesinde, tam zamanlı çalışan annelere ayda 510 euro (18 bin 926 TL), özel gereksinimli çocuğu olan annelere ise 560 euro (20 bin 779 TL) ödenecek.

Bakan Işıkhan’dan Proje Detayları

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, "Eğitimli Çocuk Bakıcılarının Teşviki Yoluyla Kayıtlı Kadın İstihdamının Desteklenmesi Projesi (EDU-CARE II)" adıyla hayata geçirilen bu programla hem kadınların kayıtlı istihdamına katkı sağlandığını hem de sigortalı ve eğitimli çocuk bakıcılığını teşvik ettiklerini ifade etti.

Bakan Işıkhan, Ankara, İzmir ve İstanbul illerinde yürütülen projeye 2025 yılında toplamda 15 milyon TL'den fazla destek sağlanacağını belirtti.

Destek Miktarları

Proje kapsamında, annelere sağlanacak destek şu şekilde olacak:

Tam Zamanlı Çalışan Anneler: 510 euro (18 bin 926 TL)

Bekar veya Özel Gereksinimli Çocuğu Olan Anneler: 560 euro (20 bin 779 TL)

Yarı Zamanlı Çalışan Anneler: 255 euro (9 bin 462 TL)

Bekar ve Özel Gereksinimli Çocuğu Olan Yarı Zamanlı Çalışan Anneler: 305 euro (11 bin 317 TL)

Proje kapsamında, çocuk bakımı alanında Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) sertifikası alınması şartıyla eğitimli bakıcı istihdam eden anneler bu destekten yararlanabilecek. Destek başvuruları, SGK'nın resmi web sitesi "www.sgk.gov.tr" üzerinden yapılıyor.

Asgari Ücretle Bu Destek Yeterli mi?

Ancak, verilen bu destek miktarı kadınlar tarafından yetersiz bulunuyor. Asgari ücretin 22 bin TL olduğu şu anki ekonomik şartlarda, çalışan annelerin hem bakıcı maaşı ödemesi hem de sigorta giderlerini karşılaması oldukça zorlu bir durum.

Çoğu kadın, bu maliyetleri karşılamakta güçlük yaşadığı için çocuk bakımını aile büyüklerine, özellikle anneanne ya da babaanneye bırakmak zorunda kalıyor.