Asgari Ücret Enflasyona Yenik Düştü
2024 yılı enflasyon oranı TÜİK verilerine göre yüzde 44,38 olarak açıklanırken, 2025 yılı için asgari ücrete yalnızca yüzde 30 oranında bir artış yapıldı.
Bu durumda asgari ücretli çalışanlar, resmî verilerle yüzde 14,38 oranında enflasyonun gerisinde kalmış oldu.
Geçtiğimiz yıl 17.002 TL olan asgari ücret, 2025 yılında sadece 22.104,67 TL seviyesine çıkarıldı.
Ancak daha maaşlar hesaplara yatmadan birçok sektörde yapılan zamlarla alım gücü hızla eridi.
Ekonomik Veriler Endişe Yaratıyor
2025 yılı henüz başlarken, TÜİK Ocak ayı enflasyonunu yüzde 5,03 olarak açıkladı. Merkez Bankası da hedef enflasyonu yüzde 21’den yüzde 24’e yükseltti.
SGK Uzmanı Karakaş, belirlenen bu hedeflerin tutturulmasının zor olduğunu belirterek, "Geçmiş yıllarda olduğu gibi bu enflasyon hedefinin de aşılacağı aşikârdır" dedi.
Artan fiyatlar karşısında özellikle 8 milyon asgari ücretli ve düşük maaşla çalışan işçilerin alım gücünün daha da zayıflayacağına dikkat çekildi.
Asgari Ücretin Tarihsel Süreci
Karakaş, asgari ücretin tarihsel süreçte nasıl belirlendiğine de değindi. 75 yıllık bir gelenek olan asgari ücret uygulaması, başlangıçta mahallî komisyonlar tarafından belirlenirken, 1960'lı yılların sonlarına doğru bu yetki merkezi komisyona devredildi.
1971 tarihli 1475 sayılı İş Kanunu ile “Asgari Ücret Tespit Komisyonu” uygulaması başlatıldı ve günümüzde de devam ediyor. 1989 yılına kadar sanayi, hizmetler ve tarım sektörleri için ayrı belirlenen asgari ücret, bu tarihten itibaren tek bir rakam olarak açıklanmaya başlandı.
Geçmişte Daha Sık Zam Yapılıyordu
Son 23 yıla bakıldığında, enflasyonun yüksek olduğu dönemlerde asgari ücretin yılda 4 kez artırıldığına dikkat çeken Karakaş, 2016-2022 yılları arasında ise enflasyon nispeten düşük olduğu için yıllık tek zamla yetinildiğini belirtti.
Ancak 2022 ve 2023 yıllarında artan enflasyon nedeniyle yılda iki kez güncellenen asgari ücrete, 2024’te beklenen ara zammın yapılmadığını vurguladı.
"Asgari Ücrete Ara Zam Kaçınılmaz"
Gelir dağılımındaki eşitsizliklerin giderek büyüdüğünü ifade eden Karakaş, "Asgari ücrete ara zam yapılmaması, milyonlarca çalışanın ekonomik yükünü artırıyor. Artan enflasyon karşısında işçilerin temel ihtiyaçlarını karşılayabilmesi giderek zorlaşıyor. Yasalar gereği, asgari ücretin işçilerin gıda, konut, giyim, sağlık, ulaşım ve kültürel ihtiyaçlarını karşılamaya yetmesi gerekir. Ancak mevcut maaşlar açlık sınırının bile altına düşmüş durumda" dedi.
Karakaş, 2026 yılına kadar geçerli olacak bu maaşın yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini belirterek, Temmuz ayında asgari ücrete ek bir düzenleme yapılması gerektiğini savundu.