Artık piyasada alıcılar söz sahibi. Yüksek fiyatlarla satışa sunulan gayrimenkuller ve araçlar, talep azlığı nedeniyle uzun süre satılmayı bekliyor. Sabah gazetesinden Merve Bilkay'ın aktardığına göre, binlerce konut ve otomobil aylardır alıcı bulamıyor. Satış süreçleri son on yılda görülen en düşük seviyelerde.

TELEFONLAR SUSKUN

İstanbul Ticaret Odası Gayrimenkul Komite Başkanı Hakan Akdoğan, mevcut durumu "Yaklaşık 7-8 aydır alıcı piyasasındayız. Konut üretiminde ciddi bir artış olmasa da satışa çıkan konut sayısı çok yüksek, talep yok. Önceden satıcıların telefonu günde 10 kez çalıyordu, şimdi haftada 1 kez ya çalıyor ya çalmıyor. Alıcı kıymete bindi, pazarlık marjları çok artmaya başladı" şeklinde açıkladı.

Akdoğan, piyasadaki fiyatların her geçen gün düştüğünü de ekledi.

REKLAM ZAMANI UZADI

İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizameddin Aşa, geçmişteki tahminlerinin doğru çıktığını ifade etti.



Aşa, "Geçen sene bu tabloyu öngördük, satılık konutlarda yüzde 30-35, kiralık konutlarda da yüzde 20-25 düşüş olacağını söylediklerimizde ekonomistler tarafından eleştirildik." Aşa, alıcıların artan pazarlık gücüne dikkat çekti ve şunları söyledi: "Eskiden bir konutun ilanda kalma süresi 40-50 gündü. Şu anda ortalama 90-100 gün hatta daha da uzun. İlan değil, gerçekleşen fiyata bakılmalı. İlanlar üzerinden endeksler yapılıyor fakat bunlar piyasayı yansıtmıyor. Çünkü satıcı ilana 10 milyon TL yazdığı evi 6-7 milyona satıyor. İki sene önce İstanbul Beşiktaş'ta 4-4.5 milyon TL olan 2+1 ev şu anda 3-3.5 milyon TL'ye alıcı bulamıyor." ifadelerini kullandı.

OTOMOBİL PİYASASINDA DURUM

Sektör temsilcisi Hüseyin Yalçın, otomobil piyasasında durumun benzer olduğunu belirtti.



Yalçın, "Geçtiğimiz seneye oranla ikinci el otomobil fiyatları yüzde 30 düştü. İkinci elde C segment, az km'deki bir araç geçtiğimiz yıllarda ortalama 15 günde satılırken şimdi en az 30-35 günde satılıyor." dedi.

Yalçın, sıfır km araç pazarında devam eden satış kampanyalarının fiyatları daha da düşürdüğünü ve ikinci elde aylık bazda fiyatların yüzde 2-3 düşeceğini ifade etti.