Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından geliştirilen yerli ve milli UTTS'nin altyapı çalışmaları tamamlandı. Bu sistem, akaryakıt sektöründe yaşanan usulsüz fatura kullanımını sonlandıracak.

UTTS, vergi mükellefi olan araçları otomatik olarak tanıyarak, fiş ve faturalarda bu bilginin yer almasını sağlayacak. Bu sayede, araç plakalarının manuel olarak sisteme girilmesi sonucu oluşan usulsüz faturaların önüne geçilecek.

Gelir İdaresi Başkanlığı, UTTS ile akaryakıt sektöründe yaşanan ve her yıl 15 milyar lirayı bulan vergi kaybını önlemeyi planlıyor. Sistem, devletin vergi güvenliğini artırırken, akaryakıt sektöründe de rekabet ortamını güçlendirecek.

UTTS, vergi mükellefi olan kişi ve kuruluşlar için zorunlu olacak. Bu kuruluşlar, iş yerlerine ait veya kiralama yoluyla edindikleri araçlara, 31 Aralık 2024 tarihine kadar taşıt tanıma birimi taktırmak zorunda kalacaklar. Bireysel taşıt sahipleri ise bu sistemden isteğe bağlı olarak faydalanabilecek.

Türkiye'deki trafiğe kayıtlı 29 milyon taşıttan yaklaşık 8 milyonu, vergi indirimi elde etmek için akaryakıt harcamalarını gider olarak gösteriyor. Bunlardan 3 milyonu ticari araçlar olup, Taşıt Tanıma Sistemi ile donatılmış durumda.

Mevcut sistemde, akaryakıt dolumu sırasında istasyon görevlileri tarafından elle girilen plaka bilgileri üzerinden usulsüz faturalar oluşturulabiliyor. UTTS'nin devreye girmesiyle, bu tür uygulamalara son verilmesi planlanıyor.

Sistemin kurulum ve işletme görevi Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğüne verilmiş olup, sistemde yer alan paydaşlar arasında akaryakıt dağıtım şirketleri, akaryakıt istasyonu işletmecileri, yetkili donanım üreticileri ve taşıt sahipleri bulunmaktadır.

Yakıt depo girişlerine monte edilecek taşıt tanıma birimi sayesinde, taşıtın sahiplik ve plaka bilgisi kayıt altına alınacak. Akaryakıt istasyonlarındaki ödeme kaydedici cihazlara monte edilen taşıt tanıma okuyucular, güvenlikli haberleşme anahtarıyla şifre çözümleme işlemlerini yapacak ve taşıtların yakıt dolum işlemleri sırasında plaka bilgileri otomatik olarak sistem tarafından kaydedilecek.

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yayımlanan tebliğ ile akaryakıt pompa ödeme kaydedici cihazlara otomatik olarak plaka bilgisinin iletilmesine dair düzenlemeler yapılmış ve UTTS'nin teknik özellikleri belirlenmiştir.

Sistem için gerekli tüm donanımların montajı, Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü tarafından yetkilendirilmiş firmalar tarafından yürütülecek.