1 Temmuz 2022’de devreye giren "6 ay ve 6 bin kilometre" kuralı, araç satış piyasasında fiyatları dengeleyen bir unsur olarak süre uzatımı aldı ve bu uygulama 1 Ocak 2025’e kadar devam edecek.
Peki, aşırı fiyat artışlarını ve stokçuluğu önleyen bu düzenlemenin uzatılması fiyatları nasıl etkileyecek? Özellikle sıfır araçlar için uygulanacak olan Genel Güvenlik Yönetmeliği (GSR) düzenlemesi nedeniyle bayilerde kampanyalar hızlandı ve liste fiyatları üzerinden indirimler başladı.
Sıfır kilometre araçlardaki fiyat düşüşü, ikinci el araç piyasasını nasıl etkiler? Şu anda ikinci el araç almak mantıklı mı? Sıfır ve ikinci el piyasasında en çok tercih edilen markalar ve modeller hangileri?
İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel, Ticaret Bakanlığı’nın 6+6 düzenlemesini 1 Ocak 2025’e kadar uzattığını belirtti. Öte yandan, ilan verme kısıtlamaları da bireysel kullanıcıların üç araçtan fazla satış yapmasını engelleyen kararlar da 1 Ocak 2025’e kadar uzatıldı.
Geçmişte yaşanan aşırı fiyat artışlarının ve haksız uygulamaların çıkış noktasının bireysel kullanıcılar olduğunu belirten Ertemel, Ticaret Bakanlığı’nın 6+6 uygulamasına bireysel kullanıcıları da dahil ederek yönetmeliği genişlettiğini ifade etti. Bu karar ve sıfır araçlardaki üretim sorunlarının çözülmesiyle, araç erişiminde yaşanan zorlukların hızla aşıldığını ve otomobil fiyatlarının %20-25 oranında düştüğünü gördüklerini söyledi.
Fahiş fiyat uygulamalarının ve haksız ticaretin önlenmesiyle birlikte, kayıt dışı ticaret yapan bireysel kullanıcıların sektörden çekilmesiyle bu sorunlar büyük ölçüde ortadan kalktı. Bakanlığın uzatma kararını, mevcut kazanımları korumak adına attığı bir adım olarak değerlendirebiliriz.
Çin menşeli otomobillere %40 ek gümrük vergisi ve GSR düzenlemelerinin maliyet artışları öncesinde, otomobil fiyatlarının artması bekleniyor. Bu kararların yürürlüğe gireceği tarih öncesinde, araçların stoklanmasıyla ilgili faaliyetlerin olabileceği belirtiliyor.
Bu ihtimal göz önünde bulundurulduğunda, uzatma kararının faydalı olacağı söylenebilir. Fiyatlara olası etkilerini değerlendirmek gerekirse, bu kararın fiyatları düşürmekten çok, fiyat ve piyasa dengesini koruma amacı taşıyacağı söylenebilir.
Markalar, GSR kararının etkisiyle son birkaç aydır eldeki stokları eritmek için kampanyalarını artırdı. Ancak fiyatlara yıl bazında baktığımızda, özellikle son 6 ayda fiyatların bir miktar yükseldiği görülüyor.
Yılbaşında otomobil alan kullanıcılar halen fiyat açısından daha avantajlı bir konumda. Mevcut fiyatlar üzerinden değerlendirildiğinde, liste fiyatı üzerinden %10’a kadar indirimler uygulandığını söyleyebiliriz.
Sıfır otomobil fiyatlarının düşmesiyle birlikte, sıfır ve ikinci el araç fiyatları arasındaki makas gözetilen araçlar kullanıcılar için cazip fiyat avantajları sunuyor. Dolayısıyla bu makas gözetilen araçların fiyatları cazip ve avantajlı olabilir.
İlerleyen dönemde sıfır araç fiyatlarında beklenen yükselişler gerçekleşirse, sıfır ve ikinci el araç fiyatları arasındaki makas daha da açılacak ve yılın son çeyreğinde talebin tekrar ikinci el araçlara kayması bekleniyor. Bu öngörü gerçekleştiğinde, talebe bağlı olarak ikinci el araç fiyatlarında bir miktar artış görülebilir. Ancak fiyatları mevcut seviyelerde tutmak, artan talebin dönemsel olmaması adına önemli olacak.
Bu noktada otomobil satıcıları ve tüm kullanıcıların rolü büyük önem taşıyor. Yakalanacak ivmenin sürekliliğini sağlamak adına, mevcut fiyatları korumaya çalışmak ve ticaret sırasında bu fiyatları göz önünde bulundurmak tavsiye edilir.
Ülkemizde sıfır ve ikinci el piyasasında en çok tercih edilen otomobiller arasında C segment sedan araçlar, Fiat Egea, Renault Megane ve Toyota Corolla yer alıyor. Hatchback kategorisinde ise Renault Clio ve Opel Corsa popüler. Son dönemlerde SUV kategorisinde TOGG'un büyük ilgi gördüğünü de belirtmek gerekiyor. Crossover ve SUV kategorilerinde ise Chery'nin tüm modelleri oldukça ilgi çekiyor.