Bazı büyük teknoloji mağazaları, artık akıllı telefonları uzun süreli kiralama imkanı sunuyor. Kampanya kapsamında, kullanıcıya sıfır ve üretici garantili akıllı telefonlar kiralanabiliyor. Kutu açılımı ise kiralama anında gerçekleştiriliyor.
Akıllı telefonlar, 12, 18 veya 24 ay gibi çeşitli dönemlerle kiralanabiliyor.
Telefon kiralama işlemi için, kredi notunun dikkate alındığı ve kimlik bilgilerinin tam olarak verilmesi gerektiği belirtiliyor. Kiralama süresi sona erdiğinde, isteyenler belirli bir ücret ödeyerek kiraladıkları cihazı satın alabiliyor. Ancak kiralama süresi uzatılamıyor.
Tüketiciler Derneği Genel Başkanı Levent Küçük, bu uygulamanın tüketiciler açısından bazı dezavantajlar yaratabileceğini belirtti. Küçük, kiralama bedelinin, cihazın satın alındığında ödenecek tutardan daha yüksek olabileceğine dikkat çekti ve tüketicilerin kiralama ile satın alma bedellerini dikkatlice karşılaştırmaları gerektiğini ifade etti.
Küçük, kiralanan telefonların veri gizliliği konusunda sorunlar yaratabileceğini vurguladı. Kiralanan telefona yüklenen kişisel bilgilerin, kiralama süresi sonunda mutlaka sıfırlanması gerektiğini söyledi. Aksi takdirde, bu verilerin ilerleyen zamanlarda tüketiciler için olumsuz sonuçlar doğurabileceğini belirtti.
Küçük, ayrıca kaybolan kiralık telefonların sigorta ve tazminat kapsamının iyi değerlendirilmesi gerektiğine işaret etti. Bunun yanı sıra, yenilenmiş cihazların kullanımının arttığını ve bu ürünlere yönelik teşviklerin ekonomik olarak artırılması gerektiğini dile getirdi.
Her yeni modelle birlikte piyasada bir telefon çöplüğü oluştuğunu ve bu durumun ithalatla gelen telefonlar nedeniyle ülkeye maddi kayıplar yaşattığını ifade etti.
Ayrıca, yenilenmiş ürünlerin teşvik edilmesi ve taksit sınırlamalarının gözden geçirilmesi gerektiğini ekledi.