Kamuda çalışan yaklaşık 600 bin işçinin maaş artışlarının belirleneceği Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü görüşmeleri hızla devam ediyor.

Karayolları, demiryolları, elektrik üretim santralleri, bakanlıklar, üniversiteler ve hastaneler gibi birçok kamu kurumunda çalışan işçileri kapsayan bu protokol, 2025 yılı için uygulanacak ücret artışlarını belirleyecek.

TÜRK-İŞ ve HAK-İŞ’ten Ortak Talep

TÜRK-İŞ ve HAK-İŞ konfederasyonlarının ortak taleplerini 27 Şubat’ta Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na sunmasıyla başlayan görüşmelerde, idari maddelerin büyük bölümü müzakere edildi.

İşçi kesimi, günlük en düşük ücretin 1800 liraya yükseltilmesini talep ediyor. Ayrıca, bu artışın ardından 2025'in ilk altı ayı için yüzde 50, ikinci altı ay için ise yüzde 25 zam yapılması ve üzerine yüzde 10 refah payı eklenmesi talepleri de masaya yatırıldı.

TÜHİS Maliyet Analizini Sürdürüyor

Toplu İş Sözleşmeleri kapsamında sunulan talepleri inceleyen Türkiye Ağır Sanayi ve Hizmet Sektörü Kamu İşverenleri Sendikası (TÜHİS), taleplere yönelik maliyet analizlerini sürdürüyor.

Bu analizlerin tamamlanmasının ardından, TÜHİS’in ilerleyen günlerde ilk teklifini işçi temsilcilerine sunması bekleniyor.

Müzakere Süreci Hızlanacak

TÜHİS’in ilk teklifini sunmasının ardından taraflar arasındaki müzakere süreci daha da hızlanacak. Görüşmelerin sonucunda belirlenen yeni maaş artışları, kamu işçilerinin yanı sıra birçok sektörü de doğrudan etkileyecek.

Diğer Sözleşmeler İçin de Önemli

Yaklaşık 4 milyon memur ve 2,5 milyon memur emeklisinin maaşlarını belirleyecek 8. Dönem Toplu Sözleşme görüşmeleri, 1 Ağustos 2025’te başlayacak.

Bu süreçte yapılacak kamu işçi zamları, memurların toplu sözleşmesi gibi Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) Grup Toplu İş Sözleşmesi ve özel sektördeki toplu iş sözleşmeleri açısından da önemli bir referans oluşturacak.