Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı İbrahim Ömer Gönül, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’inde katılımıyla Hazine ve Maliye Bakanlığı'nda düzenlenen "Finansal Okuryazarlık Günü" programında açıklamalarda bulundu.
22 Mayıs'ın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla yayımlanan genelgeyle "Finansal Okuryazarlık Günü" ilan edildiğini hatırlatan Gönül, bunun koordinatörlüğünü de kendilerinin yüklendiğini söyledi.
‘‘1 Milyon Katılım Belgesi Verdik’’
Gönül, finansal okuryazarlığın sadece bireysel yetkinlik olmadığını, ekonomik dayanıklılığın, sosyal refahın ve ulusal güvenliğin parçası olarak değerlendirildiğini belirterek, finansal okuryazarlık kutlamalarının dünya örneklerini incelediklerini anlattı.
Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde çeşitli öncelikli grupların katılımıyla finansal okuryazarlığın kutlandığı bilgisini veren Gönül, şöyle devam etti:
"Biz de ulusal stratejilerimize ve Türkiye Yüzyılı'na uygun olarak Finansal Okuryazarlık Günü'nü geniş kitlelerle birlikte hayata geçirmeyi hedefliyoruz. Geride bıraktığımız bir yıl boyunca, Kurulumuzun öncülüğünde ve ilgili tüm kurumlarımızla işbirliği içinde önemli adımlar attık."
Gönül, protokol imzaladıkları kurumlara dikkati çekerek, "Bir yılda 1 milyona yakın katılım belgesi verdik. Gururla ifade ederim ki bunların yüzde 60'ı Milli Savunma Bakanlığı ve Jandarma Genel Komutanlığına ait. Finansal Okuryazarlık Platformumuzun ziyaret sayısı bugün itibarıyla 18 milyonu geçmiş vaziyette." dedi.
‘‘10 Bine Yakın Meslek Mensubuna Ulaşıldı’’
Yaklaşık 1000 kişilik hakim ve savcılar grubuna "Hukuk Perspektifinde Finansal Okuryazarlık Eğitimi" verildiğini aktaran Gönül, "Farklı konseptlerle farklı meslek gruplarına verilen eğitimlerle 10 bine yakın meslek mensubuna ulaşıldı." dedi.
‘‘81 İlde Hayata Geçirmeyi Planlıyoruz’’
Hafta boyu çeşitli etkinlikler düzenleyeceklerini belirten Gönül şu ifadeleri kullandı:
"Yeni başlattığımız projemizle üniversite ve lise öğrencileri arasında finansal okuryazarlığın yaygınlaştırılmasına yönelik bilgi paylaşımları yapılacak. Gençlerimizi hedefleyen 'Finansal Gelecek Atölyeleri' projemizi 81 ilde hayata geçirmeyi planlıyoruz. Finansal okuryazarlık, yalnızca parayı doğru kullanmak değil, aynı zamanda geleceği planlamak, riskleri yönetmek, fırsatları değerlendirmek, dijitalleşmenin getirdiği finansal araçlara bilinçle yaklaşmak ve en önemlisi ekonomik özgürlüğü birey bazında inşa etmektir. Finansal okuryazarlığa sahip olan bilinçli kişilerden oluşan bir toplum finansal mahremiyetin ve milli ekonomik güvenliğin savunma hattıdır. 22 Mayıs artık bizim için sıradan gün değildir. Bu bilinçle hareket etmeye devam ederek, finansal okuryazarlığı yalnızca bir kavram değil, bir yaşam kültürü haline getirmeyi planlıyoruz. Geleceği finansal okuryazarlıkla bugünden inşa edeceğiz. Bugün burada attığımız her adım, geleceğimizin daha sağlam temeller üzerinde yükselmesine katkı sağlayacaktır. Bir diğer projemiz, 0-6 yaş grubuna yönelik finansal okuryazarlık eğitiminin de temelleri atılmış bulunmakta."