Emekli zam farkı, kamuoyunun yakından takip ettiği bir konu haline gelirken, SSK ve Bağ-Kur emekli maaşlarına ek olarak yüzde 5 refah payı eklenmesi ve en düşük emekli maaşının 7,500 TL'den 10,000 TL'ye çıkarılması hükümet tarafından geçtiğimiz hafta kabul edildi. Emekliler, ek zam farkı alacakları tarihe odaklanırken, çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatıyla emekliye ek zam müjdesini açıklamış ve zam oranının yüzde 49.25'e yükseltildiğini duyurmuştu.

Emekliye ek zam oranı yüzde 11.68 olarak belirlenmiş, ardından aralık ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla birlikte refah payı hariç memur ve emekli zam oranı netleşmişti. SSK ve Bağ-Kur emekli zammı yüzde 37.57, memur zammı ise toplu sözleşmeden kaynaklı yüzde 15'lik artışla birlikte yüzde 49.25 oldu. Ocak - Temmuz artış oranına 11.68 puanlık refah payı eklendikten sonra tüm emeklilere yüzde 49.25 oranında zam yapıldı. Emeklilere yönelik ek ödeme sürprizi de gündemde. Başvurusu onaylanan emeklilere anında maaşa ek 7,500 TL ödeme yapılacak.

Emeklilere yönelik refah payı ve 10 bin TL en düşük emekli maaşı düzenlemeleri, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonu'ndan geçerek torba yasaya eklendi. SSK ve Bağ-Kur emekli aylıklarına yüzde 49.25 artış yapılmasını içeren çalışma hayatına ilişkin kanun teklifi, TBMM Genel Kurulu'nda oylanarak yasalaştı.

Kararın Resmi Gazete'de yayımlanmasını takiben, emeklilere yapılacak olan fark ödemeleri de emeklilerin hesaplarına geçecek. Ancak, henüz Resmi Gazete'de yayımlanmamış olması nedeniyle emeklilerin fark ödemelerini alacakları tarih net olarak belirlenmemiştir. Ancak tahminlere göre, bu ödemelerin Şubat ayı içerisinde gerçekleşmesi beklenmektedir. Bu düzenlemeyle birlikte emeklilere yönelik olumlu gelişmelerin yaşanması ve maaşlarda artışın gerçekleşmesi hedeflenmektedir.