Habertürk yazarı Ahmet Kıvanç, son dönemde sıkça sorulan kıdem tazminatı konusuna açıklık getirdi. 1475 sayılı eski İş Kanunu’na göre, emeklilik yaşını beklemeden kıdem tazminatı alabilmek mümkün. Yaş dışındaki emeklilik şartlarını yerine getiren çalışanlar, SGK’dan alacakları resmi yazı ile işlerinden ayrıldıklarında bu haktan yararlanabiliyor. Ancak burada dikkat edilmesi gereken önemli bir detay var. SGK yazısı alınmadan yapılan istifalar, tüm tazminat hakkının kaybedilmesine neden olabiliyor.

"Yazıyı almadan işten ayrılanlar kıdem tazminatı hakkını kaybederler"

Sigortalı çalışmaya 1 Kasım 1999’da başlayan bir çalışan örneği üzerinden soruları yanıtlayan Ahmet Kıvanç, öncelikle kıdem tazminatına nasıl hak kazanıldığını detaylandırdı. SGK’dan alınacak yazının önemine vurgu yapan Kıvanç, “Yazıyı almadan işten ayrılanlar kıdem tazminatı hakkını kaybederler” ifadeleriyle sürecin en kritik adımını hatırlattı.

Emekli Maasina Zam Son 10 Gun Kala Emekliye Surpriz Tarih Ve Rakam Aciklandi Pwpg

Erdoğan'dan Enerji Krizi Açıklaması Erdoğan'dan Enerji Krizi Açıklaması

Prim günü esasına göre hak kazanma şartları değişiyor

Kıdem tazminatı alma hakkı sigorta giriş yılına bağlı olarak değişiyor. 1999 yılında sigortalı olanlar için 15 yıl sigortalılık ve 3600 prim günü yeterli oluyor. 2008 sonrası sigortalılar ise 7000 prim gününü doldurduğunda yaş dışındaki emeklilik şartını yerine getirmiş sayılıyor ve SGK’dan yazı alma hakkına sahip oluyorlar.

Emeklilik yaş şartı ve sonraki aşamalar

Ahmet Kıvanç, prim gününü dolduranların emeklilik için yaşı da beklemesi gerektiğini belirtti. Buna göre kadınlar 58, erkekler ise 60 yaşında emekli olabiliyor. Bununla birlikte Kıvanç, çalışmaya devam eden sigortalılara da öneride bulunarak “Sigortalı çalışmaya devam ettiğiniz takdirde emekli aylığınız da artacaktır.” ifadelerini kullandı.

Eksik prim bildirimi durumunda hak kaybı yaşanır mı?

2024 yılında emeklilik başvurusu yapıp prim günü eksik bildirilen bir çalışanın durumuna da değinen Kıvanç, bu tür durumlarda sorumluluğun Sosyal Güvenlik Kurumu’na ait olduğunu belirtti. Ayrıca 2024 ve 2025 yıllarında yapılan başvurular arasında emekli maaşı farkı oluşabileceğine dikkat çekti.

Emekliye Ek Müjde Geldi, Ssk, Bağkurluya 11.68’Lik Puanla Yüzde 49 Kök Maaş Imkanı

EYT sonrası geç emekli olanlara yeni düzenleme beklenmiyor

EYT yasası çıkmadan önce yaş nedeniyle geç emekli olanlara yönelik bir düzenleme yapılıp yapılmayacağına yönelik soruyu da yanıtlayan Kıvanç, şu an için bir çalışma olmadığını söyledi. EYT düzenlemesiyle yaş şartını bekleyenlerin emekli olduğunu hatırlatan Kıvanç, bu grup için ek bir düzenleme planlanmadığını ifade etti.

Kıdem tazminatı hakkı ve yasal sürece dikkat edilmeli

Ahmet Kıvanç, kıdem tazminatı almak isteyen çalışanların, sigorta giriş tarihi ve prim gün sayılarına dikkat etmeleri gerektiğini vurguladı. Ayrıca yasal prosedürlerin eksiksiz takip edilmesi gerektiğinin altını çizerek, çalışanların süreci doğru yönetmeleri gerektiğini belirtti.

Kaynak: Haber Merkezi