Gaziantep’te ekonomik sıkıntılar giderek derinleşiyor. Şehirde 1. Asliye Ticaret Mahkemesi’nde yalnızca bir günde 10 farklı firma için konkordato kararı verilmesi dikkat çekti. Türkiye’nin 6 Organize Sanayi Bölgesi ve yıllık 10 milyar doları aşan ihracatıyla öne çıkan en büyük üretim merkezlerinden biri olan kentte, küresel ekonomik krizin etkileri her geçen gün daha ağır hissediliyor. Yükselen maliyetler sanayi kuruluşlarını zor durumda bırakırken, konkordato başvurularındaki hızlı artış iş dünyasındaki darboğazı gözler önüne seriyor. Hem işletmelerin ayakta kalma mücadelesi hem de binlerce çalışanın işini kaybetme endişesi şehri sarmış durumda.
Son tabloya ilişkin değerlendirmelerde bulunan CHP Gaziantep Milletvekili Hasan Öztürkmen ise özellikle tekstil ve ayakkabı sektöründe üreticilerin rekabet gücünü yitirdiğini ve bu alanlarda krizin daha da belirgin hale geldiğini ifade etti.
Gaziantep’te Sanayiciler ve Çalışanlar Endişeli
Türkiye’nin sanayi ve ihracat devlerinin bulunduğu Gaziantep'in ekonomik krizin en fazla vurduğu şehirlerin başında geldiğini belirten Öztürkmen, “Gaziantep’te 1.Asliye Ticaret Mahkemesinde, bir günde 10 konkordato kararı verildi. Daha önce defalarca açıklama yapıp sanayicinin sorunlarına dikkat çekmiştim. Özellikle tekstil ve ayakkabı sektöründe rekabet şansı kalmadı. Gaziantep’te hem sanayiciler hem de işlerini kaybetmek üzere olan binlerce çalışan endişeli” ifadelerine yer verdi.
Konkordato Talebinde Bulunanlar
Ali Konukoğlu ve Konil Kâğıt Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi
Yöneylem Global Eğitim ve Danışmanlık Hizmetleri Ltd. Şti.
Elez Gıda Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti.
Feryal Canan Demirer
İlker Demirer
Dinçer Elektrik
Kenteks Tekstil
Kenteks Kumaş
Denimeks (Kurucusu: Mahmut Yıldırım, 1991)
Meba Elektronik İletişim Sistemleri Ticaret Limited Şirketi
Bay Dış Ticaret A.Ş.
Folyopak Ambalaj Sanayi ve Ticaret A.Ş.
Asel Kimya Tekstil
Bayteks Teknik Tekstil Sanayi ve Ticaret A.Ş.
Yedikır Kuruyemiş
Doku Ahşap Orman Ürünleri Sanayi ve Ticaret A.Ş.
ASMOBİLYA Dekorasyon Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti.
Erdem Çikolata Gıda Sanayi Ticaret Ltd. Şti.
Vera Markam Tekstil Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti.
Geçici Mühlet Kararı Verilenler
Ecs Emir Çift Cam İnşaat Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi – 3 ay
2K İplik Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi – 3 ay
Meba Elektronik İletişim Sistemleri Ticaret Limited Şirketi – 3 ay
Konkordato Talebi Reddedilenler
Okpak Temizlik Sağlık Ürünleri ve Ticaret A.Ş.
Orhan Kusanaç
Seda Kusanaç
Staret Besicilik Tarım Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti.
Star Et Entegre Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş.
Mehmet Ali Korkmaz
Arif Korkmaz
Elvan Kimya