Gaziantep Eczacı Odası Başkanı İrfan Demirci, sağlık ve sosyal güvenlik politikalarının ilaç ve eczacılık hizmetlerini olumsuz etkilemeye devam ettiğini belirtti. Bilimsel Eczacılığın 186. yılı dolayısıyla yapılan açıklamada, eczacılar sorunların her geçen yıl daha da büyüdüğünü ifade etti.
Demirci, “Her 14 Mayıs'ta mesleğimizde yaşanan zorluklardan, meslektaşlarımız ve halkımız açısından giderek kötüleşen koşullardan söz ediyoruz. Köklü bir değişim olmadığı sürece mesleğimiz adına umut verici şeyler söylemek mümkün değil” dedi.
İlaç Yokluğu Hem Hastayı Hem Eczacıyı Zorluyor
Sağlık harcamalarının yaklaşık yüzde 18’ini cebinden karşılayan vatandaşların hâlâ bazı ilaçlara ulaşamadığını belirten Demirci, “Reçeteleriyle eczanelere gelen hastalar, ‘Maalesef ilacınız piyasada yok’ cevabıyla karşılaşıyor. Eczanelerimiz hasta mağduriyetini önlemek için insanüstü çaba gösteriyor. Gerekli ilacı bulamayan hastalar için sadece ecza depolarına değil, çevredeki hatta il dışındaki meslektaşlarına başvurarak eksik ilaçları temin etmeye çalışıyorlar. Ancak bu durum sürdürülebilir değil” diye konuştu.
Demirci, Türkiye’nin sadece jenerik ilaç üreten bir ülke olmaktan çıkması gerektiğini vurgulayarak, “Orijinal ilaç geliştiren ve üreten ülkeler arasında yer almalıyız. Milli ilaç politikaları, bu ülkenin milli güvenlik politikalarının bir parçası olmalıdır” ifadelerini kullandı.