Altın madenciliği özellikle 1970'lerin sonlarından itibaren altın fiyatlarının hızla yükselmesiyle birlikte büyük bir ivme kazandı. 1980'lerin ardından, özellikle Amerika Birleşik Devletleri, Kanada, Avustralya, Rusya, Çin, Endonezya, Brezilya, Filipinler gibi ülkelerde altın üretiminde belirgin artışlar yaşandı. İstatistiklere göre, son on yılda altın miktarının sürekli olarak yılda 3 bin tonu aştığı görülüyor. Bu durum, altın endüstrisinin dünya genelindeki önemli bir ekonomik faaliyet olduğunu ve sürekli olarak büyümeye devam ettiğini göstermektedir.

2007 yılında Çin, Güney Afrika'nın yerini alarak en çok altın üreten ülke haline geldi ve o zamandan beri yılda 400 tona varan üretimle altın üretiminde lider konumunu sürdürüyor. Bu durum, Çin'in aynı zamanda en verimli altın madenlerine sahip olduğu yanılgısını doğurabilir, ancak gerçek öyle değil. Günümüzde dünyanın en büyük ve verimli 10 altın madeni, Kuzey Amerika, Okyanusya, Afrika ve Asya'daki dokuz farklı ülkede bulunuyor. Bu haberde, dünyanın en büyük ve verimli 5 altın madeninin detaylarına göz atacağız.

5.GRASBERG MADENİ, ENDONEZYA

Endonezya'nın Batı Yeni Gine eyaletinde, Pasifik Okyanusu'nun “Ateş Çemberi”nde bulunan Grasberg, deniz seviyesinden 4 bin 270 metre gibi oldukça yüksek bir rakımda bulunan büyük bir madendir. Birkaç yıl öncesine kadar Grasberg, dünyanın en verimli altın madenleri listesinin başında yer alıyordu. Freeport McMoran Copper & Gold madenciliği Grubu tarafından Endonezya hükümeti ve Rio Tinto grubu ile birlikte işletilen madende bakır, gümüş ve altın çıkarılıyor. 19 bin 500 kişinin çalıştığı madende 2020 yılında Grasberg'de 26,4 ton altın çıkarıldı. Yatakta kalan tahmini altın rezervlerine bağlı olarak, maden muhtemelen uzun bir süre sıralamada dünyadaki en büyük madenler arasında ilk 5’teki yerini koruyacak. Uzmanlar, 1936'da Hollandalı jeolog Jean-Jacques Dozy tarafından keşfedilen madenin hala 880 tona kadar çıkarılabilir altın içerdiğine inanıyor.

4.PUEBLO VİEJO MADENİ, DOMİNİK CUMHURİYETİ

Dominik'in başkenti Santo Domingo'ya yaklaşık 100 kilometre uzaklıkta, Sanchez Ramirez eyaletinde bulunan Pueblo Viejo madeni, 1975 yılından beri işletiliyor. Pueblo Viejo, Latin Amerika'daki en verimli altın madeni olarak kabul ediliyor. Maden 1999 yılına kadar, Dominikli madencilik şirketi Rosario Dominicana tarafından işletildi. Altın ve gümüş fiyatlarının düşmesi ile şirketin madenin işletmesini bırakması sonrası 13 yıl boyunca atıl kaldı. 2012 yılında, Pueblo Viejo madeninin daha fazla geliştirilmesi ve işletilmesi için dünyanın en büyük iki altın üreticileri arasında yer alan, 17.500 çalışanı ve 36 milyar Euro piyasa değeri ile Kanadalı madencilik şirketi Barrick Gold ve ABD’de 16.400 kişiyi istihdam eden ve 37,6 milyar Euro piyasa değerine sahip Newmont Goldcorp şirketlerine verildi. Bugün maden hisselerinin yüzde 60'ını Barrick Gold, yüzde 40'ını GoldCorp elinde tutuyor. 2020'de 28 ton olan altın üretim hacmi, 2021'de 30,6 tona yükseldi ve bu miktarın uzun vadede sürdürülmesi mümkün görünmüyor. Barrick Gold'un 2019 yıllık raporuna göre, Pueblo Viejo madeninden karlı bir şekilde çıkarılabilecek 186 tonun biraz altında altın kaldığı tahmin ediliyor.

3.OLİMPİADA MADENİ, RUSYA

Orta Sibirya'daki Krasnoyarsk Krai'de bulunan Olimpiada altın madeni, açık ara en büyük Rus madencilik grubu olan Polyus işletmecisinin en verimli madenidir. Madende 2020 yılında 37 ton, 2021 yılında ise 43,2 ton altın çıkarıldı. Olimpiada'da çıkarılan altının, işlenmesi için üç rafineri tam kapasite çalışıyor. Madenin işletmecisi Polyus önümüzdeki süreçte bin 360 tonluk kaliteli bir altının çıkarılabileceğini varsayıyor ve bu da Olimpiada'yı uzun süre faaliyette kalması beklenen en yüksek rezervlere sahip altın madenlerinden biri yapıyor.

2.CARLİN ALTIN MADENİ, NEVADA

1965 yılında faaliyete geçen Nevada'daki Carlin altın madeni adını, “Carlin tipi” altın yataklarından almıştır. Bu türdeki ilk büyük yatak bu madende keşfedildi. Carlin tipi altının karakteristik özellikleri yatak kayasının ince tabakalı, karbonatlı, sütü kireçtaşlan oluşu, ve mikron boyutunda altının yanında yüksek, arsenik, değerlerinin bulunmasıdır. Bu tür yataklar çoğunlukla Nevada ve Utah'ta bulunur. Orijinal Carlin altın madeni 2020'de tam 51 ton ve 2021'de 49,2 ton çıkarıldı. Hem açık ocakta hem de yer altında işletilen maden kabaca 2.000 x 500 metre boyutları ile dikkat çekiyor. Madenin sahibi Newport Mining Company, 50 yılı aşkın aktif madenciliğin ardından Carlin maden rezervlerinin yaklaşık 120 ton olduğunu tahmin ediyor. Orijinal Carlin madeni öngörülebilir gelecekte faaliyetlerini durdursa bile, bölgedeki çeşitli Carlin tipi madenlerde altın madenciliği hız kesmeden devam edecek. Bu amaçla, iki madencilik grubu Newport Mining Company ve Barrick Gold, 2019 yılında bir ortak girişim başlattı. Barrick Gold, Nevada'da yüzde 61,5'lik çoğunluk payıyla altın üretimine liderlik etmeye devam ediyor. Ortak girişim ile oluşturulan Nevada Altın Kompleksi, orijinal Carlin altın madeninin yanı sıra diğer iki Carlin tipi maden olan “Goldstrike” ve “Cortez”i de içeriyor. Grup, 2021'de 115,8 ton üretimle dünyanın en verimli madencilik kompleksini temsil ediyor. Birkaç madenin kümülatif çıktısı olduğu için Nevada Altın Kompleksi, en verimli bireysel madenler arasında yer almıyor.

1.MURUNTAU MADENİ, ÖZBEKİSTAN

1967 yılında işletilmeye başlanan Muruntau Altın Madeni, Özbekistan'ın başkenti Taşkent'in yaklaşık 300 kilometre batısında, Kysylkum çakıl ve kum çölünde bulunuyor. Bölgedeki altın yatakları 1958 yılında keşfedilmiştir. Yaklaşık 600 metre derinlikte 3.500 x 2.500 metre çapında olan madenin kapladığı alan dikkat çekicidir. Bu geniş yüzey esas olarak damarlar olarak adlandırılan kuvars kayaçlarının yoğun birikimlerinde bulunan altın yataklarının doğasından kaynaklanıyor.

Muruntau yatağının altın rezervleri de son derece dikkat çekici miktarlara sahip. On yıllarca süren aktif altın madenciliğinden sonra maden rezervleri 1750 tonun üzerinde değerli metali oluşturuyor. Öyle ki madenin keşfi, 20. yüzyılın en büyük jeolojik keşiflerinden biri olarak kabul ediliyor. Muruntau madeninin üretimi 2010'da 51 tonun üzerindeydi, 2020'de 62 tonun üzerine ve 2021'de 82 tonun üzerine çıktı. Geçmişte, Özbek hükümeti tarafından madende kalan altın yatakları hakkında sağlanan bilgiler tam olarak şeffaf değilken bugün işler değişti. Navoi Mining & Metallurgy Kombinat'tan alınan bilgilere göre Muruntau’nun, yakın gelecekte dünyanın en verimli altın madenleri sıralamasında en üst sıralarda yer almaya devam edeceği tahmin ediliyor.

Geçmiş için5.000 yıldır insanlar altın madenciliği yapıyor. Ancak bugüne kadar çıkarılan toplam altının yarısından fazlası son 50 yılda çıkarıldı.

Son on yıl, altın miktarının sürekli olarak yılda 3.000 tonu aştığını gördü. 2021'de 3.560,7 tondu - şimdiye kadar yalnızcarekor yılı 20183.652,6 ton değerli metal çıkarıldığında. 2007'de Çin, en çok altın üreten ülke olarak Güney Afrika'nın yerini aldı ve o zamandan beri yılda 400 tona varan üretimle madenlerden altın üretiminde tartışmasız dünya şampiyonu olmaya devam ediyor. Bununla birlikte, Çin'in aynı zamanda en verimli altın madenlerine sahip olduğu varsayımı da yanlıştır. Dünyanın en büyük beş altın madeni başka bir yerde bulunuyor.

Altın yatakları dünyanın her yerinde bulunabilir ve genellikle farklı oluşumlarda ek elementler içerirler. Örneğin, altın cevheri kuvars damarlarında, bantlı demir oluşumlarında, epitermal damarlarda, ara katmanlı metavolkanik kayalarda ve diğer birçok varyasyonda bulunabilir. Günümüzün ticari altın madenleri genellikle bu yataklardan değerli metali çıkarmak için gerekli olan çeşitli işlemleri içerir. Bu yazıda, 2022 yılı itibariyle üretim hacmine göre dünyanın en büyük beş altın madenine bakacağız.

MURUNTAU MİNE

Location: Qizilqum Desert, Uzbekistan

Tahmini Yıllık Üretim: 2 milyon ons

Muruntau altın madeni şu anda dünyanın en büyük açık ocak altın madeni olup, yüzeyde 3,5 x 2,5 km boyutlarında ve 600 m derinliğe kadar uzanmaktadır

Madenin kendisi en büyüğü olmakla kalmıyor, aynı zamanda dünyanın en geniş altın yatağının üzerinde yer aldığına inanılıyor. Bilim adamları, milyonlarca yıl boyunca meydana gelen jeolojik olayların "mükemmel fırtınası" nedeniyle bu bölgede bu kadar çok altın bulunduğuna inanıyor. Bu olaylar arasında fay hatlarındaki dalgalanmalar, dağların yükselmesi ve hatta bir zamanlar Qizilqum çölünde var olan bir okyanusun yok olması yer alıyor. Madenin şu anda yılda yaklaşık 2 milyon ons altın ürettiği tahmin ediliyor.

CARLİN TREND

Location: Nevada, United States

Tahmini Yıllık Üretim: 1,6 milyon ons

Carlin Eğilimi tek bir altın madeni değil, Nevada'nın yaklaşık 60 km uzunluğunda ve 8 km genişliğinde bir arazi boyunca uzanan hem açık ocak hem de yeraltı madenlerinden oluşan bir dizidir. Altın burada ilk olarak 1870'lerde, ancak çok küçük miktarlarda keşfedilmiştir. 1960'larda Newmont Madencilik Şirketi büyük bir yatak keşfetti ve o zamandan beri önemli keşif ve çıkarma çalışmaları yapıldı. Şu anda Carlin Trendi ABD'nin en kazançlı altın madenciliği bölgesidir ve ülkedeki altının %80'inden fazlası bu özel araziden gelmektedir.

OLİMPİADA MİNE

Location: Severo-Yeniseysky, Russia

Tahmini Yıllık Üretim: 1,2 milyon ons

Rusya'nın Severo-Yeniseysky bölgesinde bulunan Olimpiada Madeni şu anda üretim hacmine göre dünyanın en büyük üçüncü altın madeni konumunda. Rusya'nın en büyük altın üreticisi Polyus'a ait ve onun tarafından işletiliyor. Şirket cevheri çıkarmak için geleneksel kürek ve kamyon açık ocak yöntemlerini kullanıyor ve daha sonra cevheri yerinde işlemek için tescilli biyo-oksidasyon teknolojisini kullanıyor. Şu anda bölgede 21 milyon onsun üzerinde altın bulunduğu tahmin edilmektedir.

PUEBLO VİEJO

Location: Sánchez Ramírez Province, Dominican Republic

Tahmini Yıllık Üretim: 903 bin ons

Dominik Cumhuriyeti'nin kuzeyinde yer alan bu açık ocak altın madeni Latin Amerika'nın en büyük altın madenidir. Sahada Monte Negro ve Moore adı verilen oksit yataklarında bulunan iki ana altın kaynağının yanı sıra birkaç küçük yatak daha bulunmaktadır. Barrick Gold ve Newmont Goldcorp arasında bir ortak girişim olarak işletilen maden şu anda bir genişleme girişiminden geçiyor. En az 6,55 milyon ons altın rezervinin üzerinde yer aldığına inanılan madenin 2040 yılına kadar üretim yapması bekleniyor.

GRASBERG MİNE

Location: Papua, Indonesia

Tahmini Yıllık Üretim: 848 bin ons

Grasberg madeni, sadece dünyanın en büyük altın rezervlerinden birinin değil, aynı zamanda en büyük bakır rezervlerinden birinin de üzerinde bulunduğu düşünüldüğünde ilginç bir operasyondur. Endonezya'daki Orta Papua'nın uzak ve dağlık bir bölgesinde yer almaktadır. Buradaki yatakların keşfi biraz tesadüfi olmuş, ilk olarak 1936 yılında Hollandalı jeolog Jean Jacques Dozy'nin Puncak Jaya dağına tırmanmaya çalışırken eşsiz bir kaya oluşumuna tanık olmasıyla gözlemlenmiştir. Sahanın uzak konumu göz önüne alındığında, herhangi bir resmi madencilik faaliyetine başlamak için önemli miktarda yabancı yatırıma ihtiyaç vardı ve dünyanın sahanın potansiyeli konusunda harekete geçmesi onlarca yıl aldı. İlk madencilik faaliyetleri nihayet 1963 yılında başladı ve açık ocak çalışmaları 1990 yılında başladı. Bugün Grasberg artık bir büyük açık ocak madeni ve 4 yeraltı madeninden oluşuyor. Sahanın altındaki altın rezervlerinin yaklaşık 40 milyar dolar değerinde olduğu tahmin edilmektedir.