İNTERNET CAFE KÖŞELERİNDEN KÜRESEL ARENALARA: SPORTS'UN YÜKSELİŞİ

Esports yani elektronik spor olan bir ifadenin kısaltması artık milyonları ilgilendiren bir konu.  Dünya çapında her gün sayısına yenileri eklenen bu grup, video oyunları oynamaya, izlemeye ve konuyla ilgili büyük rekabete giren insanlardan oluşuyor.  Yetenekli oyuncuların şan, şöhret ve yüksek ödül havuzları için mücadele ettiği hızla büyüyen bu endüstri tam olarak nedir? Dijital savaşlar eskiden internet cafe köşelerinde saatler geçirmek için kullanılan bir hobiyken tüm dünyadaki izleyicileri büyüleyen ana akım bir fenomene nasıl oldu da dönüştü?

Esporun Engellenemez Yükseliş Tarihi

İlk olarak işe erken dönemlerden başlayalım ve sonra sırasıyla günümüze kadar gelelim. E-sporun kısa tarihine hızlıca göz atalım.

Erken Dönem Espor Tarihi


 

·       1970 ve 80’ler: E-sporun tohumları, 1970'lerde Space Invaders ve Pong gibi arcade oyunlarının yükselişiyle ekildi. Bu yarışmalar yerelde küçük ödüllerle gerçekleşiyordu. 1980'de düzenlenen ikonik "Space Invaders Şampiyonası", 10.000 dolarlık büyük ödülüyle cybersports tarihinde bir dönüm noktası olarak kabul ediliyor.

·       1990’lar: 1990'lar kişisel bilgisayarların ve Doom ve Quake gibi popüler başlıkların yükselişini gördü. Bu oyunlar çevrimiçi toplulukları teşvik etti ve daha büyük ölçekli yarışmalara olanak tanıdı. Özellikle, 1997 Quake için ilk Red Annihilation turnuvasına ev sahipliği yaparak, o zamanlar etkileyici olan 50.000 dolarlık bir ödül havuzu ile dikkat çekti.

Tanınırlığın Artması ve Profesyonel Başlangıçlar


 

·       2000'ler - 2010'lar:  Yeni milenyum, e-spor için altın bir çağın başlangıcını müjdeledi. Sebebini tahmin etmenin zor olmadığını düşünüyoruz. Elbette ki modemle bağlantının hızını aşarak daha yüksek hız sunan teknolojik gelişmeler sayesinde işler sanal spor dünyası için değişmeye başladı. Counter-Strike ve StarCraft: Broodwar gibi oyun platformlarının patlaması bu döneme denk geliyor. Profesyonel liglerin ve turnuvaların büyümesini de bu gelişmelere borçluyuz. İş öyle bir noktaya geldi ki mesela StarCraft, Güney Kore’de geleneksel sporların pabucunu dama attı ve küresel bir e-spor gücü olarak kabul gördü. Ya da 2000 yılında, ilk profesyonel e-spor ligi olan Cyberathlete Professional League (CPL) kuruldu.

E-sporun Ana Akıma Katılması: İzleyici Patlama Çağı 


 

  • 2010'lar - Günümüz:  2010'lar e-sporun patlamasına tanıklık etti. Video oyunlarının akıllı cihazlarda daha yaygın kullanımı adeta insanların aklını başından aldı. Örnek olarak League of Legends (LoL) ve Dota 2 gibi oyunlar giderek daha çok oyun severin ekranına düşmeye başladı. büyük bir küresel izleyici kitlesini cezbeden bu gelişmeler sonucunda Twitch gibi yayın platformları, milyonların canlı maçın izlemesine olanak verdi.

Geleneksel spor takımları ve organizasyonları e-spora yatırım yapmaya başladı, bu da sahneyi meşrulaştırdı. Sanal spor oyunları, saha sporlarına meydan okumaya tam da bu dönemlerde başladı. Mesela, 2013 yılında, League of Legends Dünya Şampiyonası finalleri basketbol seyirci sayısını aştı.  Aynı yıl NBA Finallerini 8,5 milyon kişi izlemişti. Aynı hızda atak yapan bir diğer sektörün de online kazino uygulamaları olduğunu ekleyelim.

Küresel Bir Fenomen: Kıtalar Arası E-spor

İlginç bir şekilde bu furya ne dindi ne de belirli bir bölgeye özgü şekilde tutundu. Tam aksine dünyayı resmen bir virüs gibi ele geçirirken her geçen gün bu etkinliklere gönül verenlerin sayısı artıyor. Dünyanın farklı yerlerinde de hızla kabul görüyor. 

Daha önce belirtildiği gibi, Güney Kore özellikle StarCraft ve LoL'de güçlü bir konuma sahip. Çin, Honor of Kings gibi mobil oyunlar için özel liglerle canlı bir e-spor sahnesine ev sahipliği yapıyor. Kuzey Amerika’da ABD, kapitalist sistemin öncüsü olarak bu sektörden muazzam şekilde yararlanıyor. Teknolojisini de konuşturan ülke LoL, Dota 2 ve Overwatch gibi ana ligler için sağlam bir e-spor altyapıs kullanıyor.

Avrupa, özellikle Counter-Strike: Global Offensive (CS: GO) ve League of Legends için tutkulu bir e-spor hayran kitlesini barındırıyor. Brezilya, özellikle Counter-Strike ve dövüş oyunları için e-spor sahnesinde önemli bir oyuncu olarak kabul görüyor.

E-sporun Geleceği: Sonsuz Olanaklar Dünyası

Gaziantepli gençlerden yapay zekâ devrimi Gaziantepli gençlerden yapay zekâ devrimi

E-spor hala gelişiyor ve teknoloji ilerledikçe mutlaka çehresi de değişecek. Ne kullanılan cihazlar ne de mevcut turnuva ve kurallar aynı kalacak. Muhtemelen sanal spor haberleri ile çok daha fazla  haşır neşir olacağımız günler yakın.

Blok zincir teknolojisiyle entegrasyon ise sektöre bambaşka bir boyut katıyor. Oyun içi ekonominin ve dijital varlık sahipliğinin farklı şekillerde mümkün olduğunu gösteriyor. 

E-sporun geleceği parlak, daha da etkileyici deneyimler ve ana akım tanınırlık bu alana ilgi duyan spor severleri avantajlarıyla beraber bekliyor. Örnek olarak, ABD'deki bazı üniversiteler artık e-spor sporcuları için burs olanağı sunuyorlar.

E-spor, 1970’lerde başlayarak günümüze hız kesmeden ulaşan uzun bir yoldan geçti. Bu, bitmez tükenmez tutku sayesinde, teknoloji ve topluluk gücünün ne kadar önemli olduğunu bir kez daha anladık. Bu sektör büyümeye devam ettiği sürece eğlence endsütrisinin şekil değiştireceği  ve e-sporun hayatımıza daha çok dahil olacağı aşikar.  


 

Editör: Fatma Gültekin