Kulun gönülden Allah'a yönelmesi, maddi ve manevi ihtiyaçlarını samimiyetle dile getirmesi, kul ile Allah (cc) arasındaki bağ güçlenir. Peygamber Efendimiz'in (Allah'ın selamı ve bereketi onun üzerine olsun) günlük yaşamında hangi dönem olursa olsun dua etmek için sürekli olarak çeşitli durumları kullandığı bilinmektedir. Peygamberimiz Muhammed bizzat bize dini inançlarımıza göre nasıl doğru şekilde dua etmemiz gerektiğinin bir örneğini vermiştir. Muhammed (Allah'ın selamı ve bereketi onun üzerine olsun), duaların samimiyetle, kararlılıkla ve kararlılıkla dua edilmesi gerektiğini vurguladı.

Duanın versiyonu nedir? Dua detayları ve edebiyat…

Allah (cc)'ın gücünü ve kulları üzerindeki haklarını göz önünde bulundurup ona göre dua etmek gerekir. Namaza başlamadan önce Allah'a hamd ve şükür etmek, kalpteki gafletleri giderir ve kişinin Allah'a yönelmesini sağlar. Mescidde namaz kılan bir kimse hemen namaza başlayınca Peygamber Efendimiz (s.a.v.) şöyle buyurmuştur: "Ey namaz kılanlar, aceleniz var, namaz kıldığınızda ve oturduğunuzda Allah'a hamd edin, çünkü O hak etmiştir. öyle ise bana salât ve selâm ver, sonra da dua et.” (Tirmizî, Devât, 65)

DUA NASIL EDİLMELİ? SÜNNETE UYGUN TAVSİYELER...

Şart olmasa da abdestli bir şekilde dua etmek daha iyidir,
 
Dua ederken vücudun kıbleye dönük olması daha faziletlidir,
 
Ashab-ı Kiram, Peygamber Efendimiz (SAV)'in kıbleye dönerek, dua ettiğini görmüştür. (Müslim, Cihad, 58/1763)
 
Dua ederken eller açık bir şekilde omuz hizasına kaldırılabilir,
 
''Dua'dan sonra elini yüzüne sürmek sünnettir.'' HADİS-İ ŞERİF (Buhari, Daavat, 23; Tirmizi, Daavat,11)
 
Kısık sesle ve ağlaya ağlaya yalvarırcasına içten dua etmek en güzelidir,
 
Korku ve ümit arası duygularla dua edilmelidir.

DUANIN KABUL OLMASI İÇİN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

Dua eden kişinin acele etmemesi gerekir. Dolayısıyla birkaç kere dua edip sonuç göremeyen kimsenin dua etmeyi bırakmaması gerekir. Duanın kabul olacağı hissi içerisinde olmalı ve Allah (c.c)'dan umut kesmemelidir. Haram meseleler için dua edilmemesi gerekmektedir. Kendisini günaha bulaştıracak işlere girmek için dua istenmemelidir. Sadece dil ile değil aynı zamanda da kalpten istenmelidir. Duanın kabul olmasının en önemli şartından bir diğeri de helal yiyip içerek eve helal para getirmekle olur.

Ebu Hureyre r.a rivayetine göre Efendimiz (SAV), toplum içerisinde birçoğumuzun düştüğü hataya şu şekilde açıklık getirmiştir:

"Sizden birisi (duası için) acele etmeyip: 'Dua ettim, fakat duam kabul olunmadı' demediği sürece duası kabul olur." Buhari, Deavat 22; Müslim, Zikr 90 (2735)

DUANIN KABUL EDİLMESİNİ SAĞLAYAN 5 KELİME...

"Bismillahirrahmanirrahim. Lâ ilâhe illallâhu vallâhü ekber, lâ ilâhe ilâllahu vahdehû lâ şerike leh, lehül mülkü ve lehülhamdü ve hüve alâ külli şey’in kadir, lâ ilâhe illâllahu ve lâ havle velâ kuvvete illâ billâh."

Anlamı: Allah'tan başka ilâh yoktur ve Allah en yücedir. Allah'tan başka ilâh yoktur. O, bir tektir ve eşi benzeri de yoktur. Mülk O'nundur. Hamd O’na aittir. O her şeye kadirdir. Allah'tan başka ilâh yoktur. Güç ve kuvvet ,kudret her şey O’na aittir. O'nun gücünün üzerinde bir güç yoktur. Kuvvet yalnız Allah'tır." (Taberâni- el- Avsat)

KALPTEN İSTENİLEN HER ŞEY
KULA VERİLECEK Mİ?

Rabbin sana mutlaka lutuflarda bulunacak, sen de memnun olacaksın. (Duha suresi /5. ayet) Verdiğimiz ayet doğrudan Peygamber Efendimiz Hz Muhammed'e (SAV) hitap etse de, O'nun nezdinde bütün Müslümanları muhatap alan bir ayettir. Kalpten istenilen her şey için öncelikle çalışmak sonrasında da dua ederek Allah'a (c.c) bırakmak gerekir. En sonunda her bir müminin memnun olacağı teminatı Kuran-ı Kerim ayetleriyle onlara bildirilmiştir.

Editör: Haber Merkezi