Sorgulamalar genellikle arama motorları aracılığıyla yapılır. Bazıları acaba Peygamberimiz (s.a.v.) zamanında böyle bir şey olup olmadığını merak ediyor. Kurşun dökümü yapmak isteyenler bunun günah mı olduğunu, caiz mi olduğunu merak ediyor. İşte tüm bilgiler...

Gün boyunca en çok araştırdığım bilgilerden biri şuydu: Kahramanlara izin veriliyor mu? Diyanet İşleri Başkanlığı'na göre kurşun dökmenin günah olup olmadığı konusunda soru işaretleri var. İnsanların kendilerini nazardan, büyüden ve kötülükten korumak için kurşun dökmesi yaygındır ancak bunun İslam'daki yeri oldukça merak uyandırıcıdır ve bunun günah olup olmadığını merak edenler araştırmalarını hızlandırmaktadır. Peki kurşun döküm nedir, nasıl yapılır ve ne için kullanılır?

Kurşun dökmeye dinimiz de izin veriliyor mu?

Bizim İslam'ımızda Hertz. Peygamber Efendimiz (s.a.v.) zamanında da, Sahabeler zamanında da böyle bir şey olmadığı gibi, şeriatta da, İslam hukukunda da, mezhepte de yeri yoktu. Dökme kurşun veya dökme kurşun sapkındır, batıl inançtır ve buna izin verilmez.

Kuş uçurmak sapkınlık ve hurafe olduğuna göre, bunu yapmak da suçtur. Allah esirgesin, kurşunun özellikle erimesinden, dökülmesinden yardım istemek küfürdür. Allah mutlak güç sahibidir ve cansız nesnelerin (taş, boncuk, kurşun...) sorunları çözemeyeceğini bilmelidir.

Birincisi, dökme kurşun "bid'at"tır. Bid'at, Hz. Muhammed (sav)'den sonra ortaya çıkan, iyi veya kötü, ibadet ve örflerle ilgili iş, eylem ve şeylerin tamamıdır. Pek çok ayet ve hadiste, dini helâk olmaktan korumak için bid'at eleştirilmektedir: "Bu benim doğru yolumdur, ona uyun; (başka) yollardan ayrılmayın, bu (o yollar) sizi Allah'ın yolundan ayırır." Yollar bölünmüştür.” Allah. Allah'ın size tavsiye ettiği ve emrettiği şey budur. ", dikkatli olun" (el-Enam, 6/153; İbrahim eş-Şatıbi, el-i'tisam, I, 37).

Kurşun nasıl dökülür?

Kurşun dökme  ancak fırın sahibi ve bu konuda ruhsat sahibi kadınlar tarafından yapılabiliyordu. Bombacının ailesinden bir akrabanın daha önce aynı işi yapmış olması durumunda "kaza eseri" kavramı kullanılıyor. Yani süreç kan yoluyla aktarılan bir durumu içeriyor. Kurşun döken kişinin ailesinden bu işi daha önce yapmış birinden izin alması durumunda "izin" kelimesi kullanılır. Bu mesleği yapmak isteyenlerin aile yakınlarından izin alması gerekmektedir. İzin kavramı uzanmak olarak da ifade edilebilir.

Kurşun dökme yapılırken bazı malzemelere ihtiyaç duyulur. Bu eşyalar paletler, metal kaplar, su, kurşun külçeler ve kumaş parçaları şeklinde geliyordu. Öncelikle liderlerin hazırlıklı olması gerekir. Bunu yapmak için kişi bir sandalyeye oturur. Bu arada kurşun külçeyi içi boş metal bir kaba koyun ve ateşte eritin. Büyük bir kumaş parçasını her iki yanından kelepçeleyin ve bunu vurulan kişinin başının üzerine yerleştirin.

Daha sonra su metal bir kabın içerisine boşaltılır ve kurşunu döken kişi, erimiş kurşunu kişinin başına konulan kabın içerisine döker. Aynı işlem insanın göbek deliğine ve ayaklarına da uygulanır. Bu şekilde kişiyi çevreleyen kötü ruhların ve enerjilerin kaçırıldığına inanılır.

Editör: Haber Merkezi