Nacaroğlu, bahar alerjilerinin giderek artan bir sağlık sorunu haline geldiğini ve milyonlarca insanın yaşamını etkilediğini aktardı. Çalışmalarda alerjinin özellikle akciğerlere etki ettiği sonucunun çıktığını ifade eden Nacaroğlu, çocuklar ile yetişkinlerde artan alerjik reaksiyon sıklığına daha çok genetik ve çevresel faktörlerin neden olduğunu söyledi.

Nacaroğlu, hava kirliliği, küresel ısınma ve iklim değişikliğinin ilkbahar alerjilerindeki artışta önemli bir faktör olduğuna yönelik çalışmalar bulunduğunu belirterek, şu bilgileri verdi:

"Küresel ısınmaya bağlı ortaya çıkan iklim değişikliği, hava kirliliği, işlenmiş ve paketli gıda tüketimi, Batı tipi yaşam tarzı beslenme alışkanlıklarının artması, alerjenlere daha sık maruz kalma, deterjan gibi çeşitli kimyasal maddelerin yaygın kullanımı gibi çevresel faktörlerin alerjik reaksiyonların görülme sıklığını ve şiddetini artırdığı biliniyor. Özellikle büyük şehirlerde yaşayan insanlar, çevresel kirleticilere daha fazla maruz kalma eğilimindedir ve bu da alerji vakalarını artırmaktadır. Ailede alerjik hastalık yani genetik yatkınlık bulunmasının bu hastalıkların gelişmesinde önemli bir risk faktörü olduğu unutulmamalı."

Küresel ısınma nedeniyle polen mevsiminin erken başladığını ve daha uzun sürdüğünü dile getiren Nacaroğlu, bu durumun polen alerjilerini artırdığına dikkati çekti.

"ÖNCELİKLE YAPILMASI GEREKEN ALERJİ CİLT TESTLERİDİR"

Göz Sağlığına İyi Gelen Besinler Neler? Uzmanı Açıkladı Göz Sağlığına İyi Gelen Besinler Neler? Uzmanı Açıkladı

Prof. Dr. Nacaroğlu, şikayetlere neden olan solunum yolu alerjenini saptamak için deri testleri yaptırılması ve kanda alerjene özgü değerlere baktırılması gerektiğinin altını çizerek, "Testlerin doğru sonuç vermesi için uygun teknik ve doğru alerjenlerle yapılması gerekmekte olup bunun için çocuk alerji hekimlerine başvurmak gerekmektedir." dedi.

Alerjenden sakınmanın tedavinin ilk basamağı olduğunu ve yaşamın her anında bu hastalığa karşı önlemler almak gerektiğini söyleyen Nacaroğlu, "Alerjen aşı tedavisi, deri ve kan testi ile gösterilen alerjen maddenin kişide yakınmalara neden olması, alerjenden korunma ve ilaç tedavisinden yeterli fayda görmemiş olması, kişinin uzun süreli ilaç tedavisi istememesi durumlarında kullanılmaktadır. Alerjen immünoterapisi (aşı tedavisi) çocuklarda daha başarılı ve etkin olup ayrıca çocuklarda astım gelişme riskini de azaltabilmektedir." diye konuştu.

Nacaroğlu ilkbahar alerjilerinin psikolojik etkileri ve bazı başa çıkma yöntemleri olduğunu belirterek, alerjiye neden olan polenlerden korunma, hava temizleyicileri kullanma ve gerekirse psikolojik destek alma yöntemlerine başvurulması gerektiğini söyledi.