ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi (NOAA) Güneş'teki plazma patlamasıyla oluşan jeomanyetik fırtınayla ilgili uyarı yayımladı.

SWPC'de görevli hava tahmin uzmanı Jonathan Lash, fırtınanın radyo sinyallerini geçici bozabileceğini, hava araçlarıyla kuleler arası iletişimin kesilebileceğini belirtti.

Lash, dünyanın farklı bölgelerinde fırtınanın ardından oluşan "kuzey ışıkları" adı verilen auroraların gözlemlenebileceğini bildirdi.

Güneş'te 2017'den bu yana en büyük patlama, ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Ajansına (NASA) ait Güneş Dinamikleri Gözlemevi tarafından 15 Aralık 2023'te görüntülenmiş, patlamanın Dünya'daki radyo sinyallerini geçici devre dışı bıraktığı duyurulmuştu.

NASA'ya göre, Güneş yüzeyindeki patlamalar, radyo frekansları, elektrik şebekeleri ve navigasyon sinyallerinin yanı sıra uzay araçları ve astronotlar için de risk teşkil edecek güçlü enerji dalgaları oluşturuyor.

GÜNEŞ PATLAMASI NEDİR?

Güneş patlaması, güneşin yüzeyinde meydana gelen ani ve şiddetli bir enerji patlamasıdır. Bu patlama sırasında güneşten yüksek miktarda enerji ve parçacıklar yayılır. Genellikle güneş lekeleri bölgesinde meydana gelen bu patlamalar, güneşin manyetik aktivitesi sonucu oluşmaktadır. Patlamalar, güneşin atmosferinde meydana gelen ani değişimler sonucu ortaya çıkar ve uzayda büyük bir etki yaratabilir.

Güneş patlamaları, güneşin etrafındaki uzayı etkileyen olaylardır. Patlamaların neden olduğu parçacık radyasyonu, dünya atmosferinde manyetik fırtınalara ve ışık gösterisine sebebiyet verebilir .

GÜNEŞ PATLAMASI SIRASINDA NELER OLACAK?

2024 yılında gerçekleşmesi beklenen güneş patlaması, sistemlerin manyetik dalgaya maruz kalması sonucu açılıp kapanacak ve bu sayede siber saldırılara açık olabileceği bekleniyor. Banka hesaplarının çökmesi ve hatta devlet sırlarının tehlikeye girmesi söz konusu olabilir. Ayrıca güneş patlaması sırasında kuzey ışıkları olarak bilinen auroraların görülme alanını ve sıklığını arttırabilir.

2024 GÜNEŞ FIRTINASI NE KADAR SÜRECEK?

25 numaralı mevcut güneş döngüsü, 2019 yılında başladı ve yaklaşık 2030 yılına kadar devam edecek. Bir araya gelerek  oluşan 'güneş lekeleri', yıldızımızın manyetik alanındaki değişikliklerden kaynaklanıyor. Ayrıca Dünya'ya şiddetli enerji patlamaları göndererek, potansiyel olarak uydulara zarar verebilecek ve interneti bozabilecek 'güneş fırtınalarına' neden oluyorlar.

Bilim insanlarından 2024 ve 2025 yılı için uyarı geldi. Güneş patlamasının etkileri Dünyayı vurabilir. Elektrik ve internet haftalarca kesilebilir.

Oluşan güneş lekeleri, aynı zamanda güçlü enerji patlamaları sonucu güneş fırtınalarına neden olarak uydulara zarar verebilir ve hatta iletişim sistemlerini kesintiye uğratabilir.

Yeni bir araştırmaya göre, Güneş maksimumunun, beklenenenden daha erken bir şekilde yani 2024'ün başlarında yaşanacağını gösterdi. Bu tahmin, NASA'nın 2025 sonları için öngördüğü tahminle farklılık gösteriyor. Hindistan’daki bir araştırma ekibi, IISER Kolkata Uzay Bilimleri Mükemmeliyet Merkezi'nden fizikçi Doktor Dibyendu Nandi liderliğinde, bu yeni tahmini ortaya attı.