Tosyalı demir çelik üretim kapasitesini beş yıl içinde 14 milyon tondan 20 milyon tona çıkarmayı planlıyor.
Son yıllarda da benzer miktarlarda yatırım yapan şirketin Cezayir, İspanya ve Türkiye'de üretim tesisleri, Angola'da da demir cevheri madenleri bulunuyor. Grup ayrıca kendi çelik tesisinin inşası da dahil olmak üzere Senegal'de özel bir ekonomik bölgeyi yönetmeyi planlıyor. Tosyalı ayrıca Suudi Arabistan'da yıllık 4 milyon ton kapasiteli entegre çelik tesisine yaklaşık 5 milyar dolarlık yatırım yapmayı planlıyor.
Suudi Arabistan’da Yatırım Planları
Fuat Tosyalı, "Aktif olarak ortaklık arayışında olmasak da, Suudi Arabistan'daki yerel özel/devlet yatırımcılarla ortaklık seçeneklerimizi açık tutuyoruz" dedi ve yatırımı üç yıl içinde tamamlamayı beklediğini ekledi.
Dünyanın En Büyük 30 Demir Çelik Üreticisinden Biri Olma Hedefi
Ona göre Tosyalı, dünyanın en büyük 30 demir çelik üreticisinden biri olma hedefi doğrultusunda Avrupa ve Amerika'da da yatırım fırsatlarını arıyor. WorldSteel'e göre şirket şu anda 77. sırada yer alıyor.
Yeşil Üretim ve Hidrojen Anlaşmaları
Fouat Tosyalı, yeşil üretime yönelik yatırımların da öncelikli olacağını kaydetti. Şirket yakında Avrupa ve Amerika'da hidrojen anlaşmaları imzalayabilir. "Temiz enerji alanında ortaklıklar için bazı Avrupalı ve Amerikalı meslektaşlarımızla görüşmelerde bulunuyoruz" dedi.
Holdingin yönetim kurulu başkanına göre Tosyalı, yatırımlar için çoğunlukla kendi sermayesini kullanıyor ancak alternatif finansman kaynaklarını da kendine çekmenin yollarını arıyor. "Yeşil dönüşümün ve hidrojen yatırımlarımızın finansmanı için bir yıl içinde ilk yeşil tahvilimizi ihraç etmek istiyoruz. Büyüklüğü birkaç yüz milyon dolar olacaktır" diye açıkladı.
Türkiye’deki Büyüme Planları
Türkiye'deki büyüme planları kapsamında Tosyalı, silisli çeliğe sıfırdan yatırım yapmayı düşünüyor.