Uzun süre güneşte kalmaktan kaynaklanan yanıklardan ziyade güneşe maruz kalma olarak da bilinen sıcak çarpmasının sanıldığından daha tehlikeli olduğu ve ciddi hasarlara neden olabileceği belirtiliyor. Uzmanlar, özellikle kafa bölgesinde oluşan yüksek sıcaklığın, vücudu kontrol eden beyin yapılarına zarar vermesi nedeniyle beyin kanaması gibi ölümcül sonuçlara yol açabileceği konusunda uyararak, "Gerekli önlemler alınmalı!" diyerek ebeveynleri de uyardı. Sokaklarda ve açık havada daha fazla vakit geçirdikleri için çocuklarının güneşten korunmadan dışarı çıkmaması konusunda endişelenmeliler.
Çocuklarda sıcak çarpması nasıl anlaşılır?
Uzmanlar, bu semptomun çocuklarda ve yetişkinlerde sık görüldüğünü açıklayarak, ebeveynlerin çocuklarının bunu fark etmemesi için dikkat etmesi gerektiğini söyledi. Sıcak çarpmasının ilk belirtileri yanaklarda ve vücutta kızarıklıktır;
Yüksek ateş ve sıcak, yağlı cilt
Şiddetli başağrısı
Kusma ve baş dönmesi
Kas spazmları
Çarpıntı
Uyuşukluk, kafa karışıklığı
Burun kanaması
Çocuklarda sıcak çarpmasını önleyici tedbirler nelerdir?
Çocuklarda sıcak çarpmasını önlemek için uzmanlar, çocukların güneş ışığının yoğun olduğu dönemlerde dışarı çıkmaması, şapka, güneş kremi gibi koruyucu önlemler alması gerektiğini söylüyor. Ayrıca çocuklar yaz aylarında kendilerine verilen enerjiye göre bol ve kendilerini terletmeyecek kıyafetler giymelidir. Güneş koruyucu ürünlerin kullanımı artırılmalı ve çocukların her gün en az 2,5-3 litre su içmesi sağlanmalıdır. Çocuklar için güneş koruyucu seçerken yüksek faktörlü ve doğal olmasına dikkat etmek önemlidir.
Çocuğunuzda sıcak çarpması varsa ne yapmalısınız?
Uzmanlar, özellikle acil durumlarda kişilere su, alkol kokusu ya da katı yiyecek verilmemesi gerektiğini, kişinin öncelikle hastanenin acil servisine gönderilmesi gerektiğini söylüyor. Ancak burun kanaması, kusma, mide bulantısı gibi belirtiler nedeniyle öncelikle hastaneye başvurmanız gerekir.