Kene ısırıklarına dikkat! Kene ısırıklarına dikkat!

Kış aylarında sıkça rastlanan ve sofralarda yerini alan lahanalar, Karatay'ın da önerileri arasında bulunuyor. Beyaz lahana, zengin lif içeriği ile kabızlık problemini önlemeye ve sindirim sistemini düzenlemeye yardımcı oluyor. Kışın taze olarak tüketilebilen lahana, yaz aylarında turşu olarak da sofralarda yer alıyor.

CANAN KARATAY ÖNERDİ, HERKES PAZARA KOŞTU

Lahananın antioksidan özelliği, bağışıklık sistemini güçlendirirken; fermente edildiğinde içerisindeki probiyotikler sayesinde sindirim sistemini düzenliyor. Lahana turşusu, sağlığa olan faydalarının yanı sıra cilt sağlığı için de iyileştirici etkilere sahip ve ciltte parlak, pürüzsüz bir görünüm sağlıyor.

LAHANA TURŞUSU NASIL YAPILIR?

Malzemeler:
1 büyük lahana
1 litre üzüm sirkesi
1 baş sarımsak
Su ve tuz
YAPILIŞI:

Lahanaların dış yapraklarını soyup, göbeğini çıkararak parçalara ayırın. Lahanaları tuzla ovduktan sonra üzerine ağırlık koyarak bir süre bekletin. Sarımsakları soyup hazırlayın ve sirkeyi turşu yapılacak kavanoza ekleyin, sarımsakları üzerine yerleştirin. Lahanaları ekleyip üzerine su ekleyerek kapağını kapatın. 10 gün sonra turşunuz hazır olacaktır. Daha hızlı sonuç için lahanalar önceden haşlanabilir.

LAHANANIN EN SAĞLIKLI HALİ

Canan Karatay'ın tavsiyeleri arasında lahana turşusunun yanı sıra lahana kavurması da yer alıyor. Lahananın hem lezzetini hem de şifasını artıran bu yemek, sağlıklı bir seçenek olarak öne çıkıyor.

LAHANA KAVURMASI TARİFİ

400 gr beyaz lahana
3 adet soğan
4 dal taze soğan
2 adet havuç
4 yemek kaşığı pirinç
Yarım çay bardağı zeytinyağı
2 yemek kaşığı sıvı yağ
Maydanoz, tuz, kırmızı biber
Lahanaları ince ince doğrayıp yıkadıktan sonra, soğanları sıvı yağda kavurun ve rendelenmiş havuçları ekleyin. Lahanaları ekleyip, biraz suyunu çekince taze soğanları iri iri doğrayıp ekleyin. Sebzeler diriliğini kaybettikten sonra pirinç veya az miktarda bulgur ekleyip kısık ateşte pişirin. Pirinçler piştikten sonra zeytinyağı ekleyip ateşten alın.