Konuya ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete'de yayımlandı. Yeni düzenlemeyle birlikte benzin ve LPG'de ÖTV uygulamasında değişikliğe gidildi.
Benzinde ÖTV artışı üç aya bölündü
Eşel mobil sisteminin sona ermesiyle benzinde litre başına 10,39 liralık ÖTV artışı yapılması bekleniyordu. Bu durumda ÖTV tutarının eşel mobil öncesindeki 14,8277 lira seviyesine yükselmesi ve pompa fiyatına yaklaşık 12,47 liralık artış olarak yansıması öngörülüyordu.
Ancak fiyat baskısını sınırlamak amacıyla benzinde kademeli geçiş uygulanmasına karar verildi. Buna göre benzinin ÖTV tutarı ekim ayında litre başına 7,9000 lira, kasım ayında 11,3600 lira, aralık ayında ise 14,8277 lira olacak.
Bu düzenlemeyle benzinde 1 Ekim itibarıyla pompa fiyatına yaklaşık 4,15 liralık artış yansıması bekleniyor. Böylece tek seferde uygulanması halinde ortaya çıkabilecek yaklaşık 12,47 liralık artışın yerine daha düşük bir fiyat artışı gerçekleşecek.
LPG'de eski sisteme dönüldü
LPG'de ise eşel mobil sistemi öncesindeki uygulamaya geçildi.
Eşel mobil kapsamında kilogram başına 9,2190 lira olarak uygulanan ÖTV tutarı, yeni düzenlemeyle 11,3830 liraya yükseltildi.
Bu değişikliğin LPG otogaz pompa fiyatına yaklaşık 1,48 liralık artış olarak yansıması bekleniyor.
Eşel mobil uygulaması sona erdi
Akaryakıt fiyatlarında küresel petrol fiyatları ve döviz kurundaki değişimlerin tüketiciye etkisini sınırlamak amacıyla uygulanan eşel mobil sistemi bugün itibarıyla sona ermiş oldu.
Yeni düzenlemeyle benzin ve LPG'de ÖTV uygulamasında değişikliğe gidilirken, benzindeki vergi artışının aylara bölünmesiyle pompa fiyatındaki ani yükselişin sınırlandırılması hedeflendi.




