Öksürük, özellikle sonbahar ve kış aylarının başlaması gibi mevsimsel değişikliklerin yanı sıra grip, nezle, nezle gibi hastalıkların başlamasında da oldukça etkilidir. Fiziksel ve zihinsel yorgunluğa neden olan bu bulaşıcı hastalıkların hepsinin farklı belirtileri olsa da en sık gördüğümüz şey öksürüktür. İnatçı öksürük bebeklik, çocukluk ve yetişkinlerde en sık görülen hastalıklardan biridir. Özellikle gece uykusunun bozulmasına neden olarak çocukların yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyebilir. Özelliklerine göre 6 çeşit öksürük vardır: kuru öksürük, balgamlı öksürük, boğmaca, hırıltılı öksürük, psikojenik öksürük ve kuru öksürük. Yetişkinler tarafından ciddi bir sağlık sorunu olarak görülse de her zaman ciddi sorunlara yol açmaz. Öksürük, akciğer enfeksiyonu veya solunum yolu enfeksiyonu sırasında balgamın boşalması olarak kendini gösteren vücudun koruyucu bir refleksidir. Kuru öksürük bebeklerde 3-4 gün sürebilen, 3-4 haftadan da uzun sürebilen boğaz rahatsızlığına neden olabilir. Kronik öksürük durumunda bu rahatsızlığın birkaç gün sürmesinin nedeni çoğunlukla odanın yetersiz havalandırılmasından kaynaklanmaktadır.
Bebekler neden öksürür? Bebeklerde öksürük nedenleri
Öksürük, çocuk hastalıklarında sık görülen bir semptomdur ve genellikle ciddi bir hastalığın belirtisi değildir ancak neden olduğu rahatsızlık nedeniyle sıkıntı verici olabilir. Öksürüğün çoğunlukla alerji ve tahriş edici maddeler, solunum yolu hastalıkları, bronşit, saman nezlesi ve balgam olan yutma mukusundan kaynaklanabilen kuru öksürük ve balgamlı öksürük olmak üzere iki şekli vardır.
Kışın havalar soğuk olduğunda bebekler çok fazla mukus yutar ve salgılar boğazın derinliklerinde birikerek öksürüğe yatkın hale gelir. Bu öksürükler solunum sorunlarından kaynaklanır ve sıklıkla soğuk algınlığı, grip ve zatürreden kaynaklanabilir. Bronşit hırıltılı solunumla ortaya çıkar ve bebeğin öksürmesine neden olabilir.
Bebeklerde ve çocuklarda öksürük ile ilişkili bazı ciddi hastalıklar:
Bebek bir aydan küçükse,
Burnu tıkalı değil ama nefes almakta zorluk çekiyorsa,
Öksürüyor ve bayılıyorsa
Öksürdüğünüzde dudaklarınız, ağzınız ve parmaklarınız maviye dönüyorsa,
Öksürürken ağzınızda kan varsa
Eğer normalden daha az aktif ve hareketli iseniz derhal doktorunuza başvurmalısınız.
Bebeklerde Öksürüğe Doğal Çözümler! Öksürüğe ne iyi gelir?
Bebeğiniz emzirirken öksürüyorsa düzenli emzirmek de faydalı olabilir. Bebeklere buhar vermek öksürüğü etkili bir şekilde hafifletebilir. Evde sıcak suyu açıp buharlaşma ortamı oluşturduktan sonra bebeğinizin banyoda oynamasına izin vermeye çalışın. Bu dönemde bebeğinizin kaynar sıcak su ile doğrudan temas etmesine izin vermeyin. 1 yaşından büyük çocuğunuz varsa ılık suya birkaç damla limon ve bal ekleyip için.
Doktor, çocukta gerekli muayeneleri yaptıktan sonra balgamlı öksürük tespit ederse öksürük şurubu kullanılmasını önermez. Öksürürken bebek veya çocuk yüzüstü pozisyona getirilmeli ve balgamın çıkması için sırtına hafifçe vurulmalıdır.