Her ebeveynin sabırsızlıkla beklediği ve bebeği için yaşamak istediği anlar vardır. Bu anlar; doğumdan sonraki ilk görüş, ilk dokunma, ilk emzirme, ilk adım, söylenen ilk kelime gibi bebeğin büyüme ve gelişme evrelerinde önemli süreçlerdir. Bebeğiniz belli bir aşamaya geldiğinde gelişim özelliklerine göre size doğru yürüyecek, hatta koşacaktır. Bebeğinizin gelişimini erken dönemde takip etmek ve bunun için elinizden geleni yapmaya hazır olmak istiyorsanız gelişim dönemlerini takip etmeli ve aylara göre doğru egzersizleri yapmalısınız. Bir bebeğin genel yürüme dönemine baktığınızda çocuğunuzun ilk adımlarını 10-18. aylar arasında attığını fark edeceksiniz. Ancak çoğu zaman bu adımlar önce yürümek değil, emeklemek, kaldırmak ve etrafta dolaşmaktır. Ayrıca hiçbir bebek başka bir bebekle karşılaştırılmamalıdır çünkü her bebek farklı gelişir. Bir ebeveyn olarak bebeğinizin rahat yürümesini sağlamanın en etkili yolu onu teşvik etmek ve egzersiz yapmaktır. Peki bebeğinizi yürümeye nasıl teşvik edebilirsiniz? Bebeğiniz ilk kez ne zaman yürüyebilir? Yürüyüş egzersizleri nasıl yapılmalı? Bebeğinizin yürümesine yardımcı olmanın birkaç yolu vardır:

Her çocuk aynı oranda gelişmese de çocuğunuzun gelişimini desteklemek için uygulayabileceğiniz şeyler vardır. Genel olarak konuşursak çoğu çocuk ilk adımlarını 11 ila 14 ay arasında atar. Yürüyebilen çocuklarda görülen ilk belirti, bebeğin temelde ayakta durabilmesidir.

Ayağa kalktıktan sonra yürüme egzersizleri sırasında ebeveyn desteği çok önemlidir. Ebeveynler büyük bir sabırla bebeklerinin gelişimini hızlandırmaya çalışmalıdır.

Bebekler ne zaman yürüyebilir?

Yenidoğan dönemindeki bebeklerin bazı ilkel refleksleri vardır. Bu reflekslerden biri de yürüme refleksidir. Doğumdan itibaren 3-4 ay içerisinde bebeğe eşlik eden bu refleksi görmek için bebeğin elinden tutarak onu ayağa kaldırmaya çalışarak gözlemleyebilirsiniz. Bu refleksin ilk adımları aslında bu dönemde gerçekleşir ve dördüncü aydan itibaren bu refleks kendiliğinden kaybolur.

Yürüyen bir bebeğin herhangi bir sağlık sorunu olmadığı tespit edilirse 11. ayda yürüdüğü görülebilir.

18 veya 19 ay sonra hala yürüyemezseniz paniğe kapılmayın. Yürümeye başlama zamanı 18. ay olabilir ancak daha sonra yürüme gözlenmiyorsa bebeğinizi mutlaka doktora götürün.

Ebeveynler bebeklerini adım atmaya çalışmadan önce ayakta durmaya alıştırmalıdır. Peki ebeveynler bu süreçte bebeklerinin yürümesine nasıl destek olmalı? Bu yapılabilir...

Bebeğinizin sırt kaslarını geliştirmek için elinizden geleni yapın. Bu sayede bebeğinizin başını ve boynunu hareket ettirebilirsiniz.
Bebeğinizi sevdiği nesneye doğru yönlendirin. Doktorlar bu yöntemin çok işe yaradığını söylüyor.

İtmeli ve çekmeli oyuncakların denge gelişimi üzerinde olumlu etkisi vardır.
Bebeğinizin evde çıplak ayakla dolaşmasına izin verin ki daha rahat ve kolay denge kurabilsin. Ayrıca birden fazla şekil ve renkteki ayakkabılar bebeğinizin dikkatini dağıtabilir ve dengesini bozabilir.
Bebeğinizin gelişimini oyun yoluyla destekleyin. Örneğin ondan sizi takip etmesini ya da onun önünde olmasını isteyebilirsiniz.

Bebeğiniz yavaş yürüyorsa…

Bazı bebekler 1 yaş civarında yürüyebiliyor, bazıları ise 18 aylıkken yürümüyor. Bebeklerde yavaş yürümenin nedenleri fiziksel olduğu kadar psikolojik de olabilir.

Genetik yürüme gecikmesi bebeğin boy-kilo oranından, erken doğumdan, ailedeki aşırı korumacı tutumdan ya da bebeğin gerekli teşviki alamamasından kaynaklanabilir.

Psikolojik sorunlar yavaş yürümenin önemli bir belirtisidir.

Bebek yürüme gelişim aşamasındayken ebeveynlerin yürüme konusundaki panik ve kaygıları bebeği doğrudan etkileyecektir. Bebeğinizi sürekli oturarak hareket ettirmek de yürümeyi geciktirebilir.

Bebekler neden geç yürür? Bebeklerde yavaş yürümenin nedenleri:

12-18 ay arası bebekler önce emeklemeye, sonra yürümeye başlar. Ancak her bebek aynı anda aynı gelişimi göstermez. Bu nedenle kaba motor becerileri henüz gelişmemiş çocuklar diğer çocuklara göre daha geç yürümeye başlayacaklardır. Bebeklerin geç yürümesinin nedenleri şunlardır:
Emekleme: Emeklemeyi seven ve başarılı bir şekilde emekleyebilen bebekler, istedikleri şeye hızla ulaşabileceklerini fark ettiklerinde emeklemeyi yürümeye tercih edeceklerdir.
Bebeğin geç yürüdüğünün işaretleri

Bebeğin geç yürüdüğünün işaretleri
Fazla kilo: Yaşına ve boyuna göre fazla kilolu olan bebekler yürümede zorluk yaşayabilir.
Bebeğin geç yürüdüğünün işaretleri

Bebeğin geç yürüdüğünün işaretleri

Anne-baba tutumu: Anne-babalar, çocuğun başına bir şey gelir, çocuğun gelişmemiş olmasına neden olur korkusuyla çocuklarını bırakmazlar, sürekli kollarında tutarlar.
Bebeğin geç yürüdüğünün işaretleri

Tıbbi sorunlar: Kas hastalıkları, metabolik bozukluklar, beyin felci, enfeksiyonlar ve erken doğum gibi sorunlar kaba motor gelişimini engelleyebilir.

Bebeğinizi nasıl yürütebilirsiniz?

Biz yetişkinlerden çok daha savunmasız olan ebeveynlerin bebekleri aşırı korumaları, istemeden de olsa bebeklerde gelişimsel gecikmelere yol açabilir. Ağaç yaşlı ve eğri olduğundan çocuklara küçük yaşlardan itibaren öğretilmesi gereken bazı şeylerin olduğu sonucunu çıkarabiliriz.

Bu nedenle bazı durumlarda tehlikenin olmadığı durumlarda bebeğin zorluklarla mücadele etmesine izin verilmelidir. Yürüme çalışması sırasında tökezlediğinde onu cesaretlendirmeli ve hareketi tekrar denemesine izin vermelisiniz.

Editör: Haber Merkezi