Yapılan incelemede hatalı işlem tespit edilirken, kesilen tutarın tüketiciye iade edilmesine karar verildi.

Başka daire için DASK poliçesi düzenlendi

Kocasinan ilçesinde yaşayan E.E., sahibi olduğu ve ikamet ettiği daire için bir sigorta şirketinden DASK poliçesi yaptırdı. Ancak banka hesabından, aynı apartmandaki başka bir dairenin sigortası için 1.703 lira 5 kuruş kesildiğini fark etti.

Durumu bankanın müşteri hizmetlerine bildiren E.E., parasını ilgili daireden istemesi gerektiği yanıtını aldı. Bunun üzerine mağduriyetinin giderilmesi amacıyla Kocasinan İlçe Tüketici Hakem Heyetine başvurdu.

Bankanın savunması kabul edilmedi

Banka, hakem heyetine sunduğu savunmada işlemin sistemdeki UAVT adres kodu üzerinden yapılan poliçe yenilemesinden kaynaklandığını belirtti. Tahsil edilen primin sigorta şirketine aktarıldığını ifade eden banka, başvurunun reddedilmesini istedi.

Gaziantep’te benzin ve motorine peş peşe zam geliyor
Gaziantep’te benzin ve motorine peş peşe zam geliyor
İçeriği Görüntüle

Dosyayı inceleyen heyet, poliçenin tüketicinin sahibi olduğu daire yerine başka bir bağımsız bölüm için düzenlendiğini tespit etti. Bankanın gerekli özeni göstermediği değerlendirilerek işlem, ayıplı hizmet kapsamında ele alındı.

Heyet, tüketicinin hesabından alınan 1.703 lira 5 kuruşun banka tarafından iade edilmesine hükmetti.

Yanlış poliçe daha büyük mağduriyet yaratabilir

Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, DASK poliçelerindeki hataların vatandaşları mağdur edebileceğini söyledi. Şahin, tüketicilerin poliçe ve ödeme belgelerini saklamalarının önemine dikkat çekti.

Banka üzerinden yapılan ödemelerin işlem kayıtlarının da olası uyuşmazlıklarda hak arama sürecini kolaylaştıracağını belirten Şahin, bankaların ve sigorta acentelerinin daha dikkatli hareket etmesi gerektiğini ifade etti.

Yanlış daire adına düzenlenen poliçelerin deprem gibi afetlerde daha ciddi sorunlara neden olabileceğini vurgulayan Şahin, kendi evinin sigortalı olduğunu düşünen bir kişinin aslında teminat dışında kalabileceğine işaret etti. Şahin, tüketicinin bilgisi ve talebi dışında yapılan işlemler nedeniyle oluşan zararların giderilmesi gerektiğini kaydetti.

Kaynak: Anadolu Ajansı