Bağışıklık sistemi vücudun enfeksiyonlara karşı savunma sistemidir. Bağışıklık sistemi bakterilere saldırır ve sağlıklı kalmamıza yardımcı olur.
Vücudu korumak için birçok hücre ve organ birlikte çalışır. Beyaz kan hücreleri olarak da adlandırılan beyaz kan hücreleri, bağışıklık sisteminde önemli bir rol oynar.
Fagosit adı verilen belirli beyaz kan hücresi türleri, istilacı organizmaları çevreler ve yutar, onları etkili bir şekilde yer ve parçalar. Lenfosit adı verilen diğer hücreler vücudun istilacıları hatırlamasına ve yok etmesine yardımcı olur.
Fagosit türlerinden biri bakterilerle savaşan nötrofildir. Bakteriyel bir enfeksiyonunuz varsa doktorunuz vücudunuzda yüksek sayıda nötrofil olup olmadığını görmek için kan testi isteyebilir. Diğer fagosit türleri kendi görevlerini yerine getirerek vücudun istilacılara tepki vermesini sağlar.
İki tip lenfosit vardır. Bunlar; B lenfositleri ve T lenfositleridir. Lenfositlerin yaşamı kemik iliğinde başlar. Bazıları kemik iliğinde kalır ve B lenfositlerine (B hücreleri), bazıları ise timusa girerek T lenfositlerine (T hücreleri) dönüşür.
7/16
Peki bağışıklık sistemi çökerse ne olur?
Bağışıklık, vücudu enfeksiyondan, hastalıktan ve yabancı mikroorganizmalardan koruyan önemli bir sistemdir.
Bu nedenle bağışıklık sisteminin bozulması ciddi sonuçlara yol açabilir. Bağışıklık sisteminin bozulması, vücudu çeşitli enfeksiyon ve hastalıklara karşı savunmasız bırakır. Bağışıklık sisteminin bozulması aynı zamanda otoimmün hastalıklar gibi bağışıklıkla ilgili hastalıklara da yol açabilir. "Bağışıklık sistemi çökmesi nedir?" sorusuna da bu şekilde cevap verilebilir.
Bağışıklık sistemi normalde vücudun kendi dokularına saldırmasa da, bağışıklık sistemi çöktüğünde sistem hücreleri vücut hücrelerine saldırarak çeşitli hastalıklara neden olabilir.
Bağışıklık sistemi zayıfladığında vücut enfeksiyonlara ve hastalıklara karşı duyarlı hale gelir ve bu da daha ciddi sağlık sorunlarına yol açar. Bu nedenle bağışıklık sisteminizi sağlıklı tutmak önemlidir.
Bağışıklık sistemi çöküşünün belirtileri nelerdir?
Bağışıklık yetersizliği bozukluğu olarak bilinen bağışıklık sisteminin bozulması sıklıkla fark edilebilir semptomlarla ortaya çıkar. Bu semptomlara vücudun enfeksiyonla savaşma yeteneğinin zayıflaması neden olur. Çöken bir bağışıklık sisteminin bazı belirtileri şunlardır:
Enfeksiyonlar
Yorgun
Cilt problemleri
Ağız ve boğaz sorunları
Sindirim problemleri
kilo vermek
Kas ve eklem ağrısı
Bağışıklık yetersizliği bozukluğu olarak bilinen bağışıklık sisteminin çökmesi sıklıkla fark edilebilir semptomlarla ortaya çıkar. Bu semptomlara vücudun enfeksiyonla savaşma yeteneğinin zayıflaması neden olur. Bağışıklık sistemi çöküşünün bazı belirtileri şunlardır:
Bağışıklık sisteminiz çökerse ne yapmalısınız?
Bağışıklık sisteminizi sağlıklı ve destekli tutmak için sağlıklı beslenme önemlidir. Özellikle A, C, D, E ve B6 vitaminleri ile çinko, selenyum ve magnezyum gibi mineraller bağışıklık sistemini destekler. Bu besinler meyve, sebze, tam tahıllar, protein kaynakları ve sağlıklı yağlar gibi sağlıklı gıdalardan elde edilebilir. Sadece bağışıklık sistemi çöküşü belirtileri görüldüğünde değil, her zaman beslenmeye dikkat edilmelidir.
Sağlıklı beslenme, bağışıklık sisteminizi sağlıklı ve destekli tutmak için önemlidir. Özellikle A, C, D, E ve B6 vitaminleri ile çinko, selenyum ve magnezyum gibi mineraller bağışıklık sistemini destekler. Bu besinler meyve, sebze, tam tahıllar, protein kaynakları ve sağlıklı yağlar gibi sağlıklı gıdalardan elde edilebilir. Beslenmeye yalnızca bağışıklık sistemi çöküşünün belirtilerini yaşadığınızda değil, her zaman dikkat edilmelidir.
Düzenli egzersiz bağışıklık sisteminiz için iyidir. Egzersizin fiziksel stresi azaltıcı, kan dolaşımını arttırıcı, bağışıklık hücrelerinin dolaşımını hızlandırıcı etkileri vardır. 6 Bir kişide bağışıklık sisteminin çöktüğüne dair belirtiler görüldüğünde önerilen eylemlerden biri yeterince uyumaktır. Uyku eksikliği bağışıklık sistemi fonksiyonunu bozabilir. Genel olarak yetişkinler için önerilen uyku süresi 7-9 saattir.
Stres yönetimi, çökmüş bir bağışıklık sisteminin tedavisinde de önemli olabilir. Çünkü kronik stres bağışıklık sistemi fonksiyonunu bozabilir. Stresi yönetmek için yoga, meditasyon ve derin nefes egzersizleri gibi teknikler kullanılabilir. Ayrıca düzenli el yıkama ve kişisel hijyen de bağışıklık sistemini destekleyebilir.
Stres yönetimi, çökmüş bir bağışıklık sisteminin tedavisinde de önemli olabilir. Çünkü kronik stres bağışıklık sistemi fonksiyonunu bozabilir. Stresi azaltmak için yoga, meditasyon, derin nefes egzersizleri gibi teknikler kullanılabilir. Ayrıca düzenli el yıkama ve kişisel hijyen de bağışıklık sistemini destekleyebilir.
Bağışıklık sisteminizi güçlendirecek besinler
- Greyfurt
- turuncu
- mandalina
- limon
- Acı biber
- brokoli
– Sarımsak, soğan
- zencefil
- ıspanak
- yoğurt
- badem
- Zerdeçal
- yeşil çay
- Kivi
- Ay çekirdeği
- Yengeç
- İstiridye
- Istakoz
- Midye
- Tavuk
- Balık
– Zeytin ve zeytinyağı