Günah keçisi ilan edildiklerini kaydeden fıstıkçılar, sezon başında büyük baklavacıların ürünleri depoladıkları ve işin erbabı olmayan kimselerin fiyatları yükselttikleri iddiasında bulundu. Üreticiler ise, Antep Fıstığının kayıt altına alınarak, tavan ve taban fiyat belirlenmesi konusunda çağrıda bulundu.

Gaziantep’in yöresel lezzetlerinden Antep Fıstığı fiyatlarındaki artış gündemde. Son bir aylık dönemde meydana gelen artış ile bin 200 TL’ye fırlayan fıstık fiyatları sonrası Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Tuncay Yıldırım sert açıklamalarda bulunmuştu.

Fistik Geri̇li̇mi̇fıstık (2)

Çiftçi Dostu Gaziantep Çiftçi Dostu Gaziantep

YILDIRIM’DAN STOKÇULARA SERT SÖZLER

Stokçuları hedef alan Yıldırım, ‘’Son dönemlerde Gaziantep gastronomi kültürünün baş tacı, bölge tarımının göz bebeği, şehrimizin ilk coğrafi işaretli ürünü "Antep Fıstığı" fiyatlarındaki astronomik rakamlar başta baklava olmak üzere birçok ürünün üretim ve satışını zora sokmakta. Üyelerimizden aldığımız geri bildirimler ve araştırmalarımız gösteriyor ki bu fiyat artışı tamamen suni olup, dürüst tacirlik anlayışına sığmayan stokçuların, spekülatif davranışlar sergileyenlerin eseridir.’’

KENT İMAJINI ETKİLİYOR

Fiyat artışlarının kentin imajını olumsuz etkilediğini söyleyen Yıldırım, ‘’Sektörün kalbi Gaziantep Fıstıkçılar Sitesi’nde faaliyet gösteren işletmelerimizin dışında gayri ahlaki şekilde yaratılan, Gazi şehrimizin imajı ve ekonomisi üzerinde olumsuz etki bırakan bu fiyat artışının önüne geçilmesi için yetkililerin sıkı takip ve incelemeler yapmasını bekliyoruz. Antep fıstığı fiyatlarının gerçekçi düzeye gelmemesi durumunda GTO olarak gerekirse ithalat izni talep edeceğimizi de açıkça ifade ediyoruz’’ ifadelerini kullandı.

Fistik Geri̇li̇mi̇fıstık

ANTEP FISTIĞI GERİLİMİ

Yıldırım’ın açıklamaları kentte baklavacılar ile fıstık tüccarları arasındaki tartışmaların fitilini ateşledi. Baklavacılar, fıstık fiyatları başta olmak üzere artan maliyetleri gerekçe göstererek baklava fiyatlarına yeni bir zam için kolları sıvarken, Fıstık Tüccarları ise fiyat artışlarının sorumlusunun büyük Baklavacılar olduğunu kaydetti.

BAKLAVAYA ZAM SİNYALİ

Gazetemize konuşan baklavacılar, Antep Fıstığı fiyatlarının son bir ayda yükselmesine anlam veremediklerini söyledi. Yalnızca fıstık fiyatları değil tüm ürünlerde maliyet artışları ile karşı karşıya kaldıklarını anlatan baklavacılar, fiyatların bu şekilde devam etmesi halinde önümüzdeki günlerde baklava fiyatlarına zam için harekete geçeceklerinin sinyalini verdiler.

TEDBİR ALINMALI

Antep fıstığı fiyatları ile ilgili tedbir alınması gerektiğini savunan baklavacılar, ‘’Piyasada bin 200 TL’den ürün satılıyor. Bu yıl var yılı olması nedeniyle ürün oranı yüksek olacaktır. Mahsul döneminde herkes Antep Fıstığı alıp depoluyor. Bu kişiler yüzünden fiyatlar yükseliyor’’ ifadelerini kullandılar.

Fistik Geri̇li̇mi̇antepfıstığı Lüks Oldu…Aa 29080973

ÜRÜN MİKTARI AZALDI

Gazetemizin sorularını yanıtlayan Gaziantep Fıstıkçılar Odası Başkanı Hasan Karaoğlan, kentte Antep Fıstığı fiyatlarında son bir aylık dönemde artış olduğunu söyledi. Antep Fıstığının Bin TL’den işlem gördüğünü anlatan Karaoğlan, ‘’Sezon sonu olması nedeniyle piyasada bulunan ürün miktarı azaldı. 2 ay sonra yeni mahsul ile birlikte fiyatlar normale dönecektir. Bu durum geçici bir süreç. Bu yıl rekolte yüksek olacak’’ dedi.

PİYASAYI BAKLAVACILAR YÜKSELTİYOR

Gaziantep fıstık fiyatlarındaki artışın nedeninin büyük baklavacılar olduğunu söyleyen Karaoğlan, ‘’Antep Fıstığı fiyatlarındaki artışın en önemli nedeni büyük baklavacılar. Yeni mahsul döneminde piyasaya girerek fiyat yükseltiyorlar. Yeni mahsul geldiği zaman yine aynı durum yaşanacak. Piyasaya girecek ve ürünleri toplayacaklar. İşin günah keçisi hep fıstıkçılar oluyor, kimse baklavacılara bakmıyor. Yarın Antep Fıstığı 750 TL’ye düşse bile Baklava fiyatlarına zam gelir. Baklavacılara yönelik hiçbir denetim yok’’ diye konuştu.

Fistik Geri̇li̇mi̇fıstık Fiyatları Fırladı!Fistik Kri̇zi̇!1360927

ANTEP FISTIĞI KAYIT ALTINA ALINMALI

Gaziantepli üreticiler ise Antep Fıstığının kayıt altına alınması konusunda çağrıda bulundu. Üreticiler, ‘’Antep Fıstığı dağ meyvesi sıfatına sahip. Bu sıfattan kurtarılıp, kayıt altına alınmalı, Fındık’ta olduğu gibi taban ve tavan fiyatı belirlenmeli. Antep Fıstığı fiyatları bugün oldukça yüksek ancak yeni üretim alanları ile birlikte fiyatlar düşecektir. Çözüm için Antep Fıstığı, birlikler tarafından alınmalı, tavan ve taban fiyat belirlenmeli. Üretici ne kadara satacağını, tüccar da ne kadar fiyata alacağını bilmeli’’ ifadelerini kullandılar.  AYHAN DUMAN

Editör: Barış Kaya