Şube müdürlerinin kendilerine ulaşan serzeniş ve talepleri olduğunu dile getiren Eğitim-Bir-Sen ve Memur-Sen Gaziantep Şube Başkanı Ahmet Gök, “Eğitim-Bir-Sen Genel Merkezimizin de sorunlarını yakinen takip ettiği şube müdürleri, her ne kadar devlet memurları kanununa göre Genel İdare Hizmetleri sınıfında yer alsa da eğitim öğretimin tam da içinde bulunmaktalar. MEB kadrolarındaki şube müdürlüğüne görevde yükselme yazılı sınavı ve akabinde mülakat süreçleri ile atanmış olan şube müdürleri son yıllarda özlük ve mali haklar yönünden eğitim camiası içinde negatif ayrımcılığa maruz bırakılmış, adeta görmezden gelinmiştir” dedi.

“MOTİVASYON KAYBI YAŞIYORLAR”

Şube müdürlerinin yaşadıkları sıkıntılardan dolayı motivasyon kaybı yaşadıklarını söyleyen Gök, çalışma şevki kırılan şube müdürlerinin atama sonrasında uzman öğretmenlik unvanı ve bunun getireceği mali hakların elinden alındığını ifade etti.

Gök, “Toplu Sözleşmeler ve Öğretmenlik Meslek Kanunu gibi çalışmalarda elde edilen kazanımların Öğretmenler, okul idarecileri ve memur, şef, hizmetli gibi diğer eğitim çalışanlarının elbette hakkıdır. Ancak özlük ve mali haklar kazanma noktasında göz ardı edilmiş olan şube müdürleri de unutulmamalıdır. Bakanlığımızın çıkarmış olduğu 7354 Sayılı Öğretmenlik Meslek Kanunu ile öğretmen ve okul yöneticilerine verilen bazı haklardan şube müdürleri maalesef yararlandırılmamıştır. Anayasamızda ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nda kariyer ve liyakat ilke olarak yer almasına karşın, öğretmen veya okul yöneticiliğinden şube müdürlüğüne kariyer yükselirken özlük ve mali hakların azalması izahı mümkün olmayan bir durumdur” ifadelerini kullandı.

“ADALET KARİNESİNE GÖLGE DÜŞÜRMEKTEDİR”

MEB taşra teşkilatında üst görevde olanların alt görevde olanlardan daha düşük ücret aldığını ifade eden Eğitim-Bir-Sen Gaziantep Şube Başkanı Ahmet Gök, “Bu durum bakanlığımızın teşkilat yapılanmasında adalet karinesine gölge düşürmektedir. Kariyer basamaklarında bir üste çıkmayı başarmış olmalarına karşı özlük hakları her geçen gün geriye giden MEB şube müdürlerinin görevde yükselmelerinin karşılığı eriyen özlük hakları olmamalıdır. Meslek Kanununda yok sayılan, özlük hakları geriye giden şube müdürleri haksız kazanç değil haklarını istemektedirler” diye konuştu.

ŞUBE MÜDÜRLERİNİN TALEPLERİ YERİNE GETİRİLMELİ

Şube müdürlerinin öneri ve taleplerini aktaran Gök, “Eğitim Öğretim Sınıfında Uzman Öğretmen Unvanı olan Şube Müdürlerine kazanılmış hak olarak özlük ve mali haklarının geri verilmesi, diğer şube müdürlerine de hizmet yılına göre Uzman Öğretmenlik ve Başöğretmenlik Unvanı haklarının verilmesi (Memuriyet veya öğretmenlikte 8 yıllık hizmeti olan öğretmenlere ve şube müdürlerine uzman öğretmenlik, 12 yıllık hizmeti olanlara da başöğretmenlik unvanı verilmesi, talepler arasında yer alıyor” dedi.

“GERÇEKLEŞTİRİLMESİ GEREKEN TALEPLER VAR”

Şube müdürlerinin ek göstergelerinin 4 bin 800’e, Özel Hizmet Tazminatının yüzde 240’a çıkarılması gerektiğini söyleyen Gök, “8000 göstergeli görev tazminatı verilmesi, 2000 gösterge rakamlı makam tazminatı verilmesi, ¼ Derece/Kademe ve haftada en az 30 saat ek ders ücreti verilmesi, Eğitim öğretime hazırlık ödeneğinin şube müdürlerine de verilmesi, Rotasyon uygulamasında aile bütünlüğü, birinci derecede bakmakla yükümlü olduğu kişiler olan ve benzeri geçerli mazereti olanlara mazeret hakkı tanınması, Bölge hizmetine bağlı yer değiştirmede 31 Ağustos, isteğe bağlı yer değiştirmede 30 Eylül tarihinin baz alınması, Rotasyon ve isteğe bağlı atamalarda düzenlemeler yapılması; bu bağlamda her ilde birinci, ikinci, üçüncü, dördüncü ve beşinci bölgelerin oluşturulması ve böylece herkese il içinde tercih yapabilme şansı verilmesi ve hiçbir surette tercih dışı atama yapılmaması, Şube müdürlerinin ön inceleme, inceleme, soruşturma ve muhakkiklik görevlerinden muaf tutulması/görev verilecekse de müfettişlerde olduğu gibi yolluk ödenmesi, Şube Müdürlerinin isteğe bağlı görevi bırakması durumunda istediği İle ve ilçeye tercihi dikkate alınarak okul veya kurum müdürü olarak atanmasının mevzuata eklenmesi gibi gerçekleşmesi gereken talepler söz konusu” açıklamalarında bulundu.

“MAĞDURİYETLERİN GİDERİLMESİ ÖNEM ARZ EDİYOR”

Şube müdürlerinin, milli eğitim sisteminin yükünü omuzladıklarını vurgulayan Eğitim-Bir-Sen Gaziantep Şube Başkanı Ahmet Gök, “Şube müdürlerimizin belirttiğimiz hususlarda özlük ve mali haklarının iyileştirilmesi ve mağduriyetlerinin giderilmesi önem arz etmektedir. Söz konusu talepler ve öneriler şube müdürleri açısından değerlendirilirken kariyer sistemi çerçevesinde memurlar, şefler, ilçe milli eğitim müdürleri, il milli eğitim müdür yardımcıları, müfettişler ve il milli eğitim müdürleri de mutlaka gözetilmelidir” cümlelerine yer verdi.

Muhabir: Haber Merkezi