Maraş merkezli depremlerin ardından AFAD'ın arama kurtarma faaliyetlerindeki yetersizliği tartışma yaratmıştı. AFAD'ın, "Kâr Amacı Gütmeyen Kuruluşlara Transfer" kaleminden yapılan harcamaların miktarı 4 milyon TL olarak açıklandı.

Murat Emir, bu harcamaların yıllar içinde arttığını belirterek, bu artışın nedenini sordu ve İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'ya bir soru önergesi sundu. Emir, AFAD'ın "Kâr amacı gütmeyen kuruluşlar" olarak tanımladığı kurumların hangileri olduğunu ve bu kuruluşlara yapılan yardımların amacını sordu.

BAKAN YERLİKAYA’DAN AÇIKLAMA GELDİ

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, verdiği yanıtta, 2021, 2022 ve 2023 yıllarında söz konusu kalemden yapılan harcamaların sırasıyla 1 milyon 949 bin TL, 2 milyon 342 bin TL ve 3 milyon 750 bin TL olduğunu belirtti.

Yerlikaya, bu paranın vakıf ve derneklere aktarılmadığını savunarak, "Devlet Memurları Yiyecek Yardımı Yönetmeliği Uygulama Tebliği çerçevesinde kurum bütçelerinin Kar Amacı Gütmeyen Kuruluşlara Yapılan Transferler tertibine, öğle yemeği servisinden faydalanacak memurların adedine göre ödenek tahsis edilmektedir. Tahsis edilen ödenekler yalnızca AFAD merkez ve taşra teşkilatlarında çalışan ve anılan yönetmelik kapsamına giren personelin öğle yemeği katkı harcamalarında kullanılmaktadır" dedi.

“PERSONELİN YEMEK PARASI”

Murat Emir ise Yerlikaya'nın yanıtına tepki göstererek, "Para nereye harcandı?" sorusuna "Personelin yemek paralarını o kaleme koyuyoruz" yanıtının verildiğini belirtti. Emir, AFAD Başkanlığı'nın bu yöntemle işbirliği yaptığı kurumların isimlerini gizlemeye çalıştığını iddia ederek, AFAD bütçesinden kaynak aktarılan bir vakıf ve derneğin olup olmadığını ve bu kaynağın miktarı ile aktarım amacını sordu.