Yaz tatilini en iyi şekilde değerlendirmek ya da balayını rahat bir şekilde geçirmek isteyen kadınlar için evliliklerinin bir daha yaşanmayacak en özel anı olan regl dönemleri uygun olmayan bir zamana denk gelebilir. Regl dönemini takip eden ya da ezbere bilen kadınların, birkaç önlem aldığı sürece tam da beklediği gibi bir regl dönemi geçirmesi mümkün. Bu anlamda günümüzde kadınlar için en yaygın koruyucu önlem adet geciktirici ilaçların doktor kontrolünde kullanılmasıdır. Bu ilaçları kullanmak isteyen kadınların adet kanaması öncesi veya lekelenme döneminde düzenli olarak kullanmaları gerekmektedir. Kesintisiz kullanıldığı takdirde adet dönemleri istenirse ileri bir tarihe ertelenebilir. Adet geciktirici hapların doktor kontrolünde alınması gerekir ve şiddeti kişiden kişiye değişmekle birlikte yan etkileri olabilir. Peki gecikmiş adet görme hapları nelerdir? Adet haplarını geciktirmenin tehlikeleri nelerdir? Adet geciktirici haplar hamileliği önleyebilir mi?

Günümüzde kadınların neredeyse yarısından fazlasının kullandığı adet geciktirici ilaçlar, progesteron hormonunu bulunduran yani rahmin iç tabakasına etki eden ilaçları kapsamaktadır. Erken adet görme riskine karşılık olası adet dönemi tarihlerinden 3-5 gün önce alınması gereken adet geciktirici haplarda nadirde olsa kişide lekelenmeler görülebilir, endişe edilmemelidir. Doktorun tavsiye ettiği adet geciktirici ilacın formları farklı olabilir.

Kimi doktorlar bu ilaçlardan bazılarını sabah ve akşam olmak üzere 2 defa almalarını tavsiye ederken kimileri sabah, öğle ve akşam olmak üzere 3 defa tüketilmesini önerir.

Kullanım talimatında adet geciktirici hapın ya da ilacın kullanım süresi ile bilgi verilmese de doktorların uygun gördüğü süre 10 gündür. 10 günden fazla alınan adet geciktirici hap doğal döngüyü bozabileceği için pek tavsiye edilmez.

ADET GECİKTİRME İLACINI BIRAKTIKTAN NE KADAR SONRA ADET OLUNUR?

Adet geciktirici hapı ya da ilacı kullanmayı bıraktıktan sonra görülmesi olası olan olan yan etkilerin durumu da kaybolur. Geciktirici ilaç kullanımı boyunca kanama önlenir, ilacı bıraktıktan sonraki birkaç gün içerisinde adet kanamaları kendini gösterecektir. 

ADET GECİKTİRİCİNİN YAN ETKİLERİ NELER?

Herkeste aynı etkiyi göstermemekle beraber adet geciktirici hapların kişi üzerinde oluşturabileceği bazı olumsuz etkiler şu şekildedir:

- Göğüste şişkinlik
- Vücutta ödem hissi
- İlaç sonrasında şiddetli ağrı ve fazla kanama
- Varis
- Kabızlık problemi
- Yumurtalıklarda ve rahim içindeki döngü arasında denge bozulması.

ADET GECİKTİRİCİ HAMİLELİĞİ ÖNLER Mİ? HAMİLELİKTE ADET GECİKTİRİCİ KULLANIRSANIZ...

Adet geciktirici olarak kullanılan haplar, progesteron şeklinde nitelendirilen rahim iç tabakasını doğrudan etki eden bir ilaçtır. Adet tarihini erteleyen bu ilaçların hamilelik döneminde kullanılmasının vücut için bir sakıncasının olup olmadığı ya da çocuk sahibi olma şansı üzerinde olumlu/olumsuz etkisinin olup olmadığı merak edilen konulardan biridir.

Adet kanamasının görülmesini olması gereken vakitten daha geç gelmesini sağlayan bu ilaçlar, eşlerin yakın temas halinde gelişebileceği yumurtlamayı etkilemez. Sadece rahim içi tabakasını etkileyerek kanamanın gelmesinin önüne geçer.

Dolayısıyla adet geciktirici ilaçların tek başına hamilelik önleyici etkisi yoktur.

Editör: Haber Merkezi