İşte detaylar:

30 Ekim 1961'de Almanya ve Türkiye arasında imzalanan İşgücü Anlaşması, Türklerin Almanya'da çalışmak için göç etmelerine olanak sağlamıştı. Yıllar içinde Almanya'da yaşayan Türk nüfusu arttı. Koronavirüs pandemisinin ardından yaşanan işçi krizi, Almanya'nın tekrar Türk işçi alımına yönelmesine neden oldu.

Almanya, Avrupa Birliği (AB) ile imzalanan anlaşmalar kapsamında yenilenebilir enerjiye geçişle ilgili bir yasa çıkardı. Bu yasa, evlerde kullanılan fosil ve gaz türevi ısınma modellerinin yüzde 65,7'sinin 2026 yılına kadar yenilenebilir enerjiden oluşacağını belirtiyor. Bu kapsamda, ülke genelinde yıl sonuna kadar 60 bin su ve kalorifer tesisatçısı istihdam edilecek.

Aylık maaşlar 2500 euroyu bulacak. Almanya'da daha önce meclisten geçen Nitelikli Göç Yasası'na göre, kendi alanında meslek eğitimi alan, yetkisi olan veya bu alanda uzun süre çalıştığını kanıtlayabilecek işçiler, Almanya'da hiçbir eğitim şartına tabi olmadan iş başı yapabilecekler.

Başvuruda aranan tek şart, çalışmak isteyen kişilerin giriş seviyesinde Almanca bilmesi. Saatte en az 20 euro ödeme yapılacak, ve çalışanlar aylık maaşlarında 2500 euroyu bulacak. Usta ya da şirket sahipleri için bir üst sınır belirtilmemiş.

Almanya, vasıflı elemanlar kadar eğitim almak isteyenleri de kabul edecek. Bu kişiler, vasıflı elemanların yanına yerleştirilerek bir eğitim programına tabii tutulacak. Bu istihdam programı sayesinde eğitim almak isteyenler üç buçuk yılda bir sertifika alabilecekler.

Almanya ile anlaşmalı olarak aracılık sağlayan şirketler, binlerce Türk vatandaşının başvurusunu işleme koymaya başladı. İş arayanlar için önemli bir fırsat olan bu programın, Türk işçilere yeni istihdam ve kariyer olanakları sunması bekleniyor.