Türk Lirası'nın değer kaybı, dolar kurundaki artışla birlikte daha da arttı. Pandemi sürecinde küresel olarak yaşanan enflasyon artışı, değerli madenlerin fiyatlarını yükseltti. Bu durum, bozuk para basımında kullanılan nikel ve demir cevheri gibi malzemelerin maliyetini artırdı.

Madeni para basımında kullanılan birçok elementin fiyatındaki artış, bozuk paraların basım maliyetini artırdı ve hurdacılar, bu paraları eriterek daha yüksek kazanç elde etmeye başladı.

Bu durum üzerine Darphane, Türk Lirası'nın yaşadığı sürece müdahale etmek için ani bir karar aldı. Bu kapsamda, 5, 10, 25 ve 50 kuruş ile 1 TL'nin boyutu ve kalınlığı azaltılarak basım maliyeti düşürüldü.

OTOMATLAR YANLIŞ ALGILADI

Ancak, boyutu ve ağırlığı değiştirilen yeni paraların otomatlar tarafından yanlış algılandığı bildirildi. Yeni bozuk paraların hafif gramajları nedeniyle bazı otomatların 1 lirayı 50 kuruş olarak kabul ettiği görüldü.

Bu durum, otomatlar üzerinden alışveriş yapanları dikkatli olmaları konusunda uyardı.

Darphane, piyasadan eski bozuk paraları topladıktan sonra otomatların kademeli olarak yeni bozuk paralara göre ayarlanacağını ve bazı otomatların ise her iki paraya göre yeniden dizayn edileceğini açıkladı.