Ramazan ayının ardından gelen Şevval ayı, oruç tutmak için özel bir zaman dilimi sunar. Peki, bu kutsal ay ne zaman sona erecek ve Şevval orucunu tamamlamak için son günler ne zaman? Diyanet İşleri Başkanlığı'nın belirlediği takvime göre, 2024 Şevval ayının bitiş tarihi ve oruç takvimi hakkında merak edilen tüm detaylar burada! İşte, Şevval orucu için kalan günleri hesaplama zamanı.

ŞEVVAL AYI NE ZAMAN BİTECEK?

Şevval ayı, Ramazan'ı takiben gelen ve özel oruçlar için tercih edilen bir zaman dilimidir. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın dini günler takvimine göre, 2024 yılında Şevval ayı 10 Nisan'da başlamış ve 29 gün sürecek. Şevval'in son günü, 8 Mayıs 2024 olarak kaydedilmiş; ertesi gün ise Zilkade ayına girilecek.

ŞEVVAL AYINDA ORUÇ NE ZAMAN TUTULUR?

Şevval orucu, Ramazan ayı sonrası tutulan ve sünnet olan bir ibadettir. Bu oruç, Ramazan orucunun ardından gelen Şevval ayında, 30 gün içerisinde dilediğiniz zaman altı gün süresince yapılabilir. Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'in, “Kim Ramazan orucunu tutar ve ardından Şevval ayından altı gün daha oruç tutarsa, sanki tüm yıl oruç tutmuş gibi olur.” şeklindeki hadisi, bu ibadetin önemini vurgular.

Bu bağlamda, Müslümanlar, Ramazan ayının hemen sonrasında başlayan Şevval ayında altı gün oruç tutarak, yıl boyunca sürekli oruç tutmuş gibi bir sevap elde etme fırsatı bulurlar.

ŞEVVAL AYI ORUCUNUN FAZİLETİ VE TUTULMA ZAMANI

Okul kantinleri için bomba uyarı! Okul kantinleri için bomba uyarı!

Ramazan ayından sonra gelen Şevval ayında altı gün oruç tutmanın büyük bir fazileti vardır. Hz. Peygamber (s.a.s.), “Kim Ramazan orucunu tutar ve ona Şevval ayından altı gün ilave ederse, sanki yılın bütününde oruç tutmuş gibi olur.” (Müslim, Sıyâm, 204 [1164]) buyurmuştur. Bu oruçlar, Şevval ayı içerisinde dilediğiniz günlerde peş peşe ya da aralıklı olarak tutulabilir (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, 2/435).

 

ŞEVVAL AYI ORUCU NASIL TUTULUR?

Şevval ayında 6 gün oruç tutmak için kesintisiz olma zorunluluğu bulunmamaktadır. Önemli olan, Şevval ayı boyunca toplamda 6 gün oruç tutmaktır. Bu oruçlar, ayın herhangi bir zamanında aralıklı olarak ya da peş peşe tutulabilir. Ancak, bu 6 günün tamamının Şevval ayı içinde tamamlanması gerekmektedir.