Kurban Bayramı'nın yaklaşmasıyla birlikte, hac ibadetini gerçekleştirmek isteyen vatandaşlar, fiyat araştırmalarına başladı. Hem bütçelerine uygun hem de güvenilir bir organizasyon bulabilmek için yoğun çaba harcıyorlar. Bu süreçte hac organizasyonlarına yönelik detaylı bilgi ve fiyat karşılaştırmaları da dikkatle inceleniyor. Yıllara göre değişen hac fiyatları 2024’te ne kadar oldu? Kurasız, kuralı hac fiyat listesi ve diğer tüm merak edilenleri paylaştık!

Isparta’daki Uçak Kazasında Flaş Gaziantep Detayı Isparta’daki Uçak Kazasında Flaş Gaziantep Detayı

2024 HAC FİYATLARI NE KADAR?

2024 Hac ibadeti için belirlenen ücretler, her yıl olduğu gibi bu sene de dikkatle inceleniyor. Ancak bu sene, döviz kurlarındaki dalgalanmalar ve pandemi koşulları gibi faktörler, fiyatları etkileyen önemli unsurlar arasında yer alıyor. Konaklama yapılacak yerin Kabe'ye yakınlığı, otelin türü, kura veya kurasız gidiş gibi kriterler, hac ücretlerini belirlemede belirleyici olmaya devam ediyor. Bu yıl hacı olmak isteyenler, hem maddi hem de sağlık açısından doğru kararı vermek için detaylı araştırmalar yapıyorlar. Peki, 2024 Hac ibadeti için ne kadar ödeme gerekiyor?

Hac fiyatları 2024 güncel verilerine göre ve yaklaşık olarak şu şekildedir:

Hac Fiyatları (TL)

Hac Fiyatları (Dolar)

4 Kişilik Oda Kişi Başı

194.500 TL- 240.000 TL

5.983 USD- 7.382 USD

3 Kişilik Oda Kİşi Başı

210.500 TL- 290.000 TL

6.480 USD- 8.920 USD

2 Kişilik Oda Kişi Başı

226.000 TL- 330.000 TL

6.950 USD- 10.150 USD

0-2 Yaş Arası Bebekler

64.000 TL

1.970 USD

3-7 Yaş Arası Çocuklar

121.300 TL

3.730 USD

7-12 Yaş Arası Çocuklar

133.000 TL

4.090 USD

KURASIZ HAC FİYATLARI

Kura dışı hac fiyatları 2024 yılında, konaklama yerinin niteliğine ve hizmet kalitesine bağlı olarak değişiklik gösteriyor. Ancak net bir fiyat vermek için organizasyonların duyurularını beklemek gerekiyor. Hac ibadeti için kura dışı katılımı tercih edenler, detaylı bilgi almak için güvenilir organizasyonlarla iletişime geçebilirler.

Kurasız hac fiyatları yaklaşık aşağıdaki tabloda yer almaktadır:

Oda Kişi Sayısı

Kurasız Hac Fiyatları (TL)

Kurasız Hac Fiyatları (Dolar)

4 Kişilik Oda

212.100 TL- 240.000 TL

6.611 USD- 7.382 USD

3 Kişilik Oda

229.000 TL- 290.000 TL

7.145 USD- 8.920 USD

2 Kişilik Oda

246.105 TL- 330.000 TL

7.680 USD- 10.150 USD

Ancak, kurasız Hac fiyatları; konaklanan otelin kalitesine, Hac organizasyonunu gerçekleştiren turizm acentesine, otelin sağladığı imkanlara, konaklama süresine ve ulaşımı sağlayan havayolu şirketine bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Bu nedenle, yukarıdaki rakamlar genel bir değeri temsil etmektedir ve gerçek fiyatlar organizasyonların sunduğu detaylara göre farklılık gösterebilir.

KURALI HAC FİYATLARI

Vatandaşların merak ettiği bir diğer konu ise, Diyanet hac fiyatları 2024 yılında ne kadar olacak?

Türkiye'de hac ibadeti için düzenlenmiş olan devlet kurası, vatandaşlara avantajlar sunuyor. Devlet, hac ibadeti için oldukça yüksek olan masrafları karşılayarak, vatandaşlara taksitli ödeme imkanı sağlıyor. Bu sayede, hac ibadetini yerine getirmek isteyenlerin maddi yükümlülükleri daha hafifliyor. Ancak, Diyanet hac fiyatlarının 2024 yılında ne kadar olacağı konusunda net bir bilgi henüz bulunmamakla birlikte, devletin desteği ve taksit imkanı, vatandaşların hac ibadetini daha erişilebilir kılacak gibi görünüyor.

Diyanet’in belirlediği kuralı hac fiyatları 2024 yılı için aşağıdaki gibidir:

Oda Kişi Sayısı

Kuralı Hac Fiyatları (TL)

Kuralı Hac Fiyatları (Dolar)

4 Kişilik Oda

212.360 TL

6.532 USD

3 Kişilik Oda

229.695 TL

7.065 USD

2 Kişilik Oda

247.031 TL

7.599 USD

ÖZEL HAC FİYATLARI

Özel Hac fiyatları da vatandaşlar tarafından sıkça merak edilen bir konudur. Ancak ilginç bir şekilde, kurasız Hac fiyatlarıyla özel Hac fiyatları arasında pek bir fark bulunmamaktadır. Zira kurasız gidilen her hac, özel bir deneyim olarak kabul edilir. Dolayısıyla, kurasız Hac fiyatlarıyla özel Hac fiyatları arasında herhangi bir ayrım yapmak pek mümkün değildir. Hem kura dışı katılım hem de özel Hac için fiyatlar, konaklama türüne, otelin olanaklarına ve organizasyonun sağladığı ek hizmetlere göre değişkenlik gösterebilir.

HAC BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

2024 yılında Hac fiyatlarına ilişkin detaylı bir inceleme yapıldıktan sonra, şimdi sıra bu ibadet için Diyanet'e nasıl başvuru yapılacağını incelemeye geldi.

Hac kayıtları sadece e-Devlet üzerinden alınmaktadır. İlk kez kayıt yaptıracak olan vatandaşlar, öncelikle 450 TL tutarındaki kayıt ücretini ödemelidirler. Daha önce hac başvurusu yapmış olanların kayıtları ise Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından otomatik olarak yenilenmektedir.

Engelli, hasta veya yaşlı olan vatandaşlar, üçüncü bir kişi olmadan günlük aktivitelerini gerçekleştiremeyecek durumdaysa, hac başvurularını daha önce hiç gitmemiş refakatçileri ile birlikte yapabilmektedirler. Bu, onların hac ibadetini sorunsuz bir şekilde gerçekleştirmelerine olanak tanımaktadır.

Hac başvurusunda teslim edilmesi gereken birtakım evraklar vardır. Hac için gerekli başvuru belgeleri ise şu şekildedir:

Diyanet acente kayıt belgesi

Uçuş tarihinden itibaren en az 8 ay geçerli ve çipli pasaport

T.C. kimlik kartının arkalı- önlü fotokopisi

2 adet vesikalık fotoğraf (arka fon beyaz)

Menenjit aşı kartı (il ve ilçe sağlık merkezlerinde yapılmaktadır.)

2024 HACCA GİDİŞ TARİHİ NE?

Hac ibadeti, geleneksel olarak Kurban Bayramı zamanında gerçekleştirilen önemli bir ritüeldir. Bu bağlamda, Diyanet İşleri Başkanlığı, 2024 Kurban Bayramı tarihlerini temel alarak aşağıdaki aralıkları belirlemiştir:

Hacca gidiş tarihi, 09 Mayıs ile 12 Haziran 2024 arasında planlanmıştır. Bu dönemde Müslümanlar, kutsal topraklara ibadet etmek için yola çıkacaklardır.

Hac dönüşleri ise, 22 Haziran ile 17 Temmuz 2024 arasında gerçekleştirilecektir. Bu süre zarfında hacılar, ibadetlerini tamamlamanın huzuruyla evlerine döneceklerdir.

Diyanet'in yayınladığı bu tarihler, hac ibadetini gerçekleştirmek isteyenler için önemli bir rehber niteliğindedir. Müslümanlar, bu tarih aralıklarını göz önünde bulundurarak hac organizasyonlarına hazırlıklarını yapabilirler.

2024 HAC KONTENJANI KAÇ KİŞİ?

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, 2024 yılında ülkemizden kaç kişinin hacca gitme ve ibadetini gerçekleştirebilme hakkına sahip olduğunu açıkladı. Erbaş, şu ifadelerle konuya açıklık getirdi: "Bu sene hac protokolümüzü yaptık. Nüfusumuz 86 milyon olduğu için bizim de 86 bin hakkımız var. Müracaatımızı yaptık, nüfusumuzun güncellenmesini talep ettik. O zaman 83 bin 430 rakamı 86 bine çıkacak inşallah." Bu açıklama, ülkemizde yaşayan herkesin hacca gitmeye hakkı olduğunu ortaya koyuyor. Diyanet İşleri Başkanı'nın ifadesine göre, ülkemizdeki nüfusa göre belirlenen kontenjanlar, hac ibadetini gerçekleştirmek isteyen herkesin eşit şekilde bu haktan yararlanmasını sağlıyor.

HAC PARASI TAKSİTLE ÖDENEBİLİR Mİ?

Hac fiyatlarındaki 2024 yılındaki artışla birlikte, vatandaşların en çok merak ettiği konulardan biri de hac ücretlerinin taksite tabii olup olmadığıdır.

Kura ile gidilen hac için devlet, vatandaşlara taksit imkanı sunmaktadır. Bu uygulama kapsamında, vatandaşa üç taksit imkanı tanınmaktadır. İlk taksit tutarı, toplam ücretin %40'ı olarak belirlenmiştir. Kalan taksitler ise %30'ar olarak ödenmektedir.

Özel olarak düzenlenen hac organizasyonlarında ise ödeme yöntemleri ve taksitler, turizm acenteleri tarafından belirlenmektedir. Dolayısıyla, taksit imkanları firmadan firmaya değişiklik gösterebilmektedir.

HAC PARASI HANGİ BANKAYA YATIRILACAK?

Hac fiyatlarıyla ilgili merak edilen konulardan biri de ücretlerin nereye yatırılacağıdır ve bu noktada devreye anlaşmalı bankalar girmektedir. Hac ücretlerinin ödenmesi için aşağıdaki bankalar tercih edilmektedir:

Albaraka Türk Katılım Bankası

Emlak Katılım Bankası

Kuveyt Türk Katılım Bankası

Türkiye Finans Katılım Bankası

Türkiye Halk Bankası

Türkiye Vakıflar Bankası

T.C Ziraat Bankası

Vakıf Katılım Bankası

Ziraat Katılım Bankası