Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Katıldığı bir programda çalışma hayatına dair önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Işıkhan, "Sayın Cumhurbaşkanımızın tensipleri ile bunu açıklamadan önce toplantı gerçekleştirdik. SSK ve Bağkur emeklilerimize benzer oranda artış yapılması kararı verildi. Dün aday tanıtımındaydım ve emeklilerimizin büyük bir kısmında memnuniyet gördüm. Ben bu gelişmeyi oldukça olumlu buluyorum" dedi.
'EN DÜŞÜK MEMUR MAAŞI 32 BİN TL'YE YÜKSELDİ'
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, 2023 yılında yaşanan hızlı dönüşümlere dikkat çekerek, önemli çalışmalara vurgu yaptı. Depremzedelere yönelik gerçekleştirilen önemli çalışmaların yanı sıra 2023 Temmuz ayında asgari ücrete ara bir destek verdiklerini belirtti. Ayrıca, 2024 yılı Ocak ayında asgari ücreti önceki döneme göre yüzde 49, önceki yıla göre ise yüzde 100 artırdıklarını ifade etti. Bu adımın işverenler açısından olumlu bir izlenim bıraktığını belirten Bakan Işıkhan, ayrıca yılbaşında memur maaşlarına yapılan yüzde 49.25 artışla en düşük memur maaşını 32 bin TL'ye yükselttiklerini dile getirdi. 3600 ek gösterge düzenlemesi ile 5.3 milyon kamu personelinin ek göstergelerini yeniden düzenlediklerini ve 8 Eylül 99 öncesi sigortalılar için emeklilikte yaş şartını ortadan kaldırdıklarını da belirtti.
'2 MİLYON KİŞİ EYT'DEN EMEKLİ OLDU'
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, EYT (Erken Emeklilikte Yaşa Takılanlar) konusunda 2 milyon kişinin emekli olduğunu belirtti. Emekliliğe hak kazananların direkt olarak SGK'ya başvurduklarını ifade etti. EYT kapsamında emekli olup çalışmak isteyenlere destek verdiklerini dile getirdi.
Bakan Işıkhan ayrıca, sosyal medyada dolaşan bir bilgiyi düzelterek, asgari ücretle ilgili bir tartışmaya değindi. Asgari ücretin sonundaki 2 TL'nin çalışanları üst vergi dilimine daha erken taşıdığı iddiasını gerçek dışı olarak niteledi. Asgari ücretten gelir ve damga vergisi alınmadığını belirtti. Ücreti asgari ücretin üzerinde olan tüm çalışanların asgari ücret düzeyi kadar gelirlerinin vergiden muaf olduğunu ifade etti. Asgari ücretin belirlenmesinin Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından yapıldığını ve brüt asgari ücretin aylık tutarının 20 bin 2 TL 50 kuruş, saatlik tutarının ise 88.90 TL olarak belirlendiğini açıkladı. Net asgari ücretin ise 17 bin 2 TL olduğunu belirtti.
ESNAFA ERKEN EMEKLİLİK: KISA ZAMANDA NETİCELENDİRECEĞİZ
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, ev kadınlarına emeklilikle ilgili çalışmaların başlatıldığını belirtti. Ev kadınlarına 3'te 1 prim desteği verilmesiyle ilgili çalışmaların zamanı ve şartları oluştuğunda alandaki sendikalar, kadın örgütleri ve diğer kuruluşlardan fikir alacaklarını, ardından konuyu belli bir noktaya getireceklerini ifade etti. Uzun bir çalışma olduğu için hedeflerinin orta vadede bu uygulamayı hayata geçirmek olduğunu söyledi.
Ayrıca, esnafa erken emeklilikle ilgili çalışmaların devam ettiğini belirten Bakan Işıkhan, gün sayısının 9 bin günden 7 bin 200 güne düşürülmesi sözünü seçim öncesi verdiklerini ve bu vaadi yerine getireceklerini ifade etti. Bu konuda çalışmaların kısa zamanda neticelendirilmesine gayret edileceğini ve bütçe disiplini el verdiği sürece beklemek için bir sebep olmadığını belirtti.
1 MİLYON KİŞİYE ERKEN EMEKLİLİK
Bağ-Kur reformuna ilişkin detaylar henüz tam olarak açıklanmamış olsa da şu ana kadar yapılan açıklamalara göre, erken emeklilikten özellikle küçük esnafın yararlanacağı belirtilmiştir. Küçük esnafın tespitinde 10 ve altı personel kriteri ön plana çıkarken, bu işletmelerde Bağ-Kur'luların prim gün şartının 9 binden 7 bin 200 güne düşürülmesi beklenmektedir.
Hangi tarihte işe başlandığına dair bir tarih kriteri veya EYT'lilerin bu düzenlemeden yararlanıp yararlanamayacağına dair net bilgiler henüz açıklanmamıştır. Detaylar çalışmanın tamamlanması ve resmi açıklamaların yapılmasıyla ortaya çıkacaktır.
Bağ-Kur reformu hayata geçtiğinde, EYT (Emeklilikte Yaşa Takılanlar) kapsamındaki Bağ-Kur'luların emekliliğiyle ilgili bazı değişiklikler olması beklenmektedir. Düzenlemeyle birlikte;
-
Prim gün şartının 9 binden 7 bin 200 güne düşürülmesi, çalışma süresini tamamlayanların emeklilik haklarına ulaşmalarını kolaylaştıracaktır.
-
EYT reformu kapsamında 8 Eylül 1999 ve öncesinde sigortalı olanlarda yaş şartının kaldırılması, emeklilik için yaş sınırlarını düşürecektir.
-
Bağ-Kur reformu, 8 Eylül 1999'dan sonra sigortalı olan ve reform kapsamına giren Bağ-Kur'lularda hem kadınlar hem erkekler için prim gün şartını 7 bin 200'e çekecektir.
-
7 bin 200 prim gününü tamamlayanlar, sigortalılık başlangıç tarihlerine göre belirlenen yaş sınırlarını doldurmuşlarsa emekli olabileceklerdir.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ın duyurusuna göre, Bağ-Kur'luların emeklilik şartları üzerinde yapılan düzenlemelerle prim gün sayısı 9 binden 7 bin 200 güne düşürülecektir. Ancak, belirtilen "3.5 yıl kuralı" veya diğer detaylar açıklamada yer almamıştır. Bu nedenle, daha kesin bilgilerin ve yasal düzenlemelerin açıklanması beklenmelidir.