Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, yeni bir gelişme olarak Milli Eğitim Akademisi'nin kurulacağını duyurdu. Bakan Tekin, bu akademinin öğretmen adayları için zorunlu bir eğitim programı sunacağını ve programı başarıyla tamamlayanların sözleşmeli olarak atanacağını belirtti. Adaylar, burada üç yıl süreyle görev yaptıktan sonra kadroya geçiş yapabilecekler.

Gaziantep'te firik zamanı Gaziantep'te firik zamanı

Bakan Tekin, öğretmenlik mesleğine giriş için üniversite eğitiminin ardından akademiden mezun olmanın da gerekeceğini ifade etti. Dünya genelinde yapılan incelemelere göre, lisans sonrası doğrudan öğretmenlik yapmaya başlayan ülke olmadığını söyleyen Tekin, "Öğretmenlerin hem işe alım süreçleri hem de iş başındayken mesleki becerilerinin güncellenmesi konusunda büyük bir eksikliğimiz var. Akademi, bu açığı kapatacak." dedi.

Bakan, bir lisans mezunu öğretmenin Türkiye'de 96 saat pratik ders aldığını, buna karşın Fransa'da 216, Belçika'da 160, İtalya'da ise 550 saat olduğunu belirtti. Akademinin kurulmasıyla birlikte, tüm branşlardan öğretmen adayları 550 saatlik bir eğitim alacaklar.

KPSS PUANI İLE ALINACAK
Tekin, bu süreçte öğretmen adaylarının devlet memuru olarak değerlendirilmeyeceğini ekledi. "Adaylar akademiye KPSS puanı ile alınacak. Akademide başarılı olursa sözleşmeli olarak atanacak. 3 yıl çalıştıktan sonra kadroya geçecek. Eğitimleri tecrübeli öğretmenler, üniversitelerde alanda uzmanlaşmış hocalar verecek." diye konuştu.

PEDAGOJİK FORMASYON
Yeni Şafak gazetesine açıklamalarda bulunan Bakan Tekin, akademide aslında pedagojik formasyon eğitimi verileceğini açıkladı. Ayrıca, Öğretmenlik Meslek Kanunu'nun Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen bazı maddeleri yeniden düzenlediklerini belirtti. Hazırlanan yeni taslakta akademi de yer alıyor ve öğretmenlere yönelik şiddet durumlarında cezaların artırılması öngörülüyor.