• Şehrin adı, burada hüküm süren Aynî adındaki hükümdardan dolayı 'Ayıntap' olarak anılmış olabilir.
  • 'HANTAP' kelimesi aslen 'TAP' kelimesinden gelir. 'TAP', Hitit dilinde 'arazi' anlamına gelir ve 'han arazisi' olarak kullanılır. Ayrıca 'TAP' kelimesi; toprak, arazi ve yer anlamına geldiği, hala Gaziantep dilinde kullanılan, sıralanmış tarla, ok manasına gelen 'TANKİR' kelimesinden de anlaşılabilir.

02Cefe1D A00C 41B9 B9D9 B7312503494E

  • Şehrin eski adı 'ENTAP' olabilir. 'TAP', Geldeani dilinde 'güzel' anlamına geldiği için 'Entap' kelimesi 'en güzel' anlamını taşıyabilir.
  • Şehrin suyunun güzelliği sebebiyle 'AYINTAP' adı verilmiş olabilir. 'AYIN', pınar veya kaynak anlamına gelirken, 'TAP' kelimesi iyi ve güzel anlamlarına gelir. Bu iki kelimenin birleşimiyle 'Ayıntap'; güzel kaynak, iyi pınar anlamını taşır.
  • 'Ayıntap', su bolluğunu ifade ederken, 'TAP' kelimesi Farsça'da 'takat' veya 'kudret' anlamına gelir.
  • 79361409 706E 4Cc9 Afce F4Fda76A87F5

Gaziantep'in güneş ışığıyla öne çıkan bir şehir olduğu söylenmektedir. Bunun sebebi, şehirdeki bütün yapıların beyaz taştan yapılması ve bu sayede güneşin daha fazla yansımasıdır. Farsça'da, 'Aynî' kelimesi 'tıpkı', 'Tap' kelimesi ise 'ışık' veya 'hararet verici' anlamına gelir. Bu nedenle 'Ayîntap', güneş gibi parlayan şehir anlamında kullanılmış olabilir.

Hikmet Turhan Dağlıoğlu'nun 'Şark ve Garp Kaynaklarından Antep ve Antep Kalesi' adlı eserinde, Antep kelimesinin Ermenice kökenli olduğu ve 'Teluç', 'Antap', 'Ayıntaf' kelimelerinin Ermenice'de 'düşmeyen', 'dayanan', 'teslim olmayan kale' anlamını taşıdığı belirtilmektedir."

Bacavan yaylası'nda ters laleler görüntülendi Bacavan yaylası'nda ters laleler görüntülendi